Terrorveszély miatt bezárt az USA és Nagy-Britannia jemeni követsége

Vágólapra másolva!
Az al-Kaidától érkező fenyegetésekre hivatkozva vasárnap bezárt az Egyesült Államok és Nagy-Britannia jemeni nagykövetsége. A brit kormányfő hivatala közben bejelentette, hogy a két ország együtt próbálja visszaszorítani a jemeni iszlám militánsokat, akikre a detroiti merényletkísérlet irányította rá a figyelmet.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok jemeni nagykövetsége vasárnap a honlapján közölte, hogy az al-Kaida sorozatos fenyegetései hatására bezárják a diplomáciai képviseletet. A fenyegetésekről nem közöltek részleteket, a közleményben csak annyi szerepel, hogy jemeni amerikai érdekeltségek ellen irányultak az Arab-félszigeten tevékenykedő al-Kaida részéről.

A közleményből kiderül az is, a követség még december 31-én figyelmeztette a Jemenben tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy folyamatos terrorveszéllyel kell számolniuk, ezért azt tanácsolták nekik, hogy fokozottan ügyeljenek a biztonságukra.

Vasárnap bezárt Nagy-Britannia jemeni nagykövetsége is, amit szintén biztonsági okokkal magyaráztak. A nagykövetségek bezárásának híre nem sokkal az után érkezett, hogy a brit kormányfő hivatala bejelentette, hogy Nagy-Britannia és az Egyesült Államok közösen próbálja meg kezelni a problémát. Segítséget nyújtanak például egy antiterrorista egység felállításához és működéséhez az Arab-félsziget déli részén fekvő országban - írja a BBC amerikai és brit tisztviselőkre hivatkozva.

"Regionális és globális fenyegetés, (...) a terrorizmus inkubátora és potenciális hátországa" - így jellemezte szombati nyilatkozatában Gordon Brown brit miniszterelnök Jement, amely az után került a figyelem középpontjába, hogy karácsony másnapján egy nigériai férfi állítólag jemeni terroristák támogatásával próbált felrobbantani egy Detroitba tartó utasszállító repülőgépet.

A jemeni állami hírügynökség szerint az országba látogatott David Petraeus tábornok, az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti tevékenységéért felelős parancsnoka is, hogy egyeztessen az al-Kaida hálózat elleni küzdelemről. Ez szintén annak a jele, hogy a Fehér Ház komolyan veszi a jemeni problémát.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy Jemenben megerősödött a radikális iszlám militánsok jelenléte (erről részletek ebben a cikkünkben), de a probléma súlyosságát jelezte a karácsonyi repülőgépes merényletkísérlet. Egy 23 éves nigériai fiatalembert vádolnak azzal az amerikai hatóságok, hogy fel akart robbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó repülőt, és ehhez állítása szerint jemeni militánsok nyújtottak neki segítséget.