Brit gyűjtő állhat az auschwitzi felirat ellopása mögött

Vágólapra másolva!
Egy brit lap szerint egy svéd neonáci csoport közvetítésével egy brit gyűjtő megrendelésére lopták el decemberben az auschwitzi koncentrációs tábor hírhedt "Arbeit macht frei" filiratát. A lap nyomozása szerint a svéd neonácik terrorista támadásokra költötték volna a feliratért kapott pénzt.
Vágólapra másolva!

Egy gazdag brit náci szimpatizáns akarta megvenni az auschwitzi haláltábor hírhedt "Arbait macht frei" (A munka szabaddá tesz) feliratát, amelyet tavaly december 18-ra virradó hajnalban loptak el a múzeummá alakított koncentrációs táborból - írja saját nyomozásának eredményére hivatkozva a Sunday Mirror című brit lap.

Az újság szerint a gazdag gyűjtő egy svéd neonáci csoport közvetítésével jutott volna hozzá a felirathoz. A Sunday Mirror egy névtelenül nyilatkozó svédországi forrása szerint a brit férfi hatalmas összeget kínált a relikviáért, amiből a svéd neonácik terrorista támadásokat finanszíroztak volna, hogy megzavarják az idei választásokat.

A terv akkor dőlt dugába, amikor a nemzetközi felháborodás hatására a lengyel rendőrség nagy erőket vont be a nyomozásba. Az öt lengyel férfit, aki leszerelte a feliratot a tábor kapujáról, pánikba esett és elmenekültek az északi Gdansk kikötővárosból, ahol találkozniuk kellett volna a megrendelővel. A feliratot egy erdőben rejtették el.

Az öt tolvajt néhány nap alatt elfogta a rendőrség, és megtalálták a három részre vágott kovácsoltvas feliratot is. A lengyel nyomozók már korábban közölték, hogy maguk a tolvajok nem álltak kapcsolatban szélsőséges csoportokkal, hanem megbízás alapján dolgoztak. A Sunday Mirror szerint a rendőrség hamarosan őrizetbe veheti a bűnügy "európai értelmi szerzőjét is", miután az Interpolon keresztül összegyűjtik a szükséges bizonyítékokat.

A feliratot a németek utasítására lengyel foglyok készítették el, akiket az egyik első transzporttal szállítottak az auschwitzi koncentrációs táborba 1940-1941 fordulóján. A nácik legkevesebb 1,3 millió embert deportáltak Auschwitzba, túlnyomórészt zsidókat, de lengyeleket, orosz hadifoglyokat, cigányokat és antiszociálisnak minősített németeket is. A táborkomplexumban meggyilkolt emberek száma legkevesebb 1,1 millió volt.