Maradandó lehet Erőss Zsolt egyik sérülése

Vágólapra másolva!
Kedd hajnalban érkezett haza az a három magyar hegymászó, akik szombaton szenvedtek balesetet a Magas-Tátrában. Kettejük kórházi ápolásra szorul, egyiküket már hazaengedték. Erőss Zsolt bokáját kedd délután megoperálták, a kórház igazgatója szerint lehet, hogy egyik lábán maradandó a sérülés.
Vágólapra másolva!

Hazahozták Magyarországra kedd hajnalban a Magas-Tátrában megsérült magyar hegymászókat. Egyiküket a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központban, a másik férfit a tatabányai kórházban ápolják.

Hajdu Péter, a szombaton balesetet szenvedett hegymászók egyike a tatabányai kórházban azt mondta: a szűk völgyben esélyük sem volt kitérni a lavina elől. A 22 éves fiatalembernek a jobb válla ficamodott ki, és két csigolyája megrepedt, de a szlovák orvosok szerint nem kell műteni. Hármuk közül Erőss Zsolt járt a legszerencsétlenebbül, lábszár- és bokatörést szenvedett, míg Kamlusz Marcelnek csak zúzódásai vannak. Őt már vasárnap hazaengedték.

Délután 4 óra után kezdték műteni Erőss Zsolt bokáját a budapesti Országos Baleseti Intézetben - közölte Kollár Lajos, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség expedíciószervezője kedden délután. Mint mondta, Erőss Zsolt mindkét bokája eltört, a jobb bokája súlyosabb, nyílt törést szenvedett. Ezenkívül több bordáját eltörte, illetve kisebb agyrázkódása volt. Kollár Lajos beszélt arról is, hogy Erőss Zsolt - aki elsőnek mászta meg a magyarok közül a Föld legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet - a körülményekhez képest jól van. A hegymászót a kórházban meglátogatta több családtagja és barátja.

A műtét után Sárvári András, a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központjának szakmai igazgatója az RTL Klub Híradónak azt mondta: lehet, hogy Erőssnek az egyik lábán maradandó sérülései lesznek, mert annyira súlyos a sérülés, szerkezetileg annyira összetört a csont, hogy nem lehet összerakni. Az igazgató példaként azt mondta: ha egy dinnyét leejt valaki, akkor a fő darabokat össze lehet illeszteni, de a kis darabokat nem, pedig ez egy ízületnél ez nagyon fontos.

A három magyar hegymászót szombaton lavina sodorta el, miközben a Kopky hegygerincen ereszkedtek lefelé a Dracia Dolinka nevű völgybe (Sárkány-völgyecske). Hajdú elmesélte, hogy mindenre emlékszik a balesetről. Hárman ereszkedtek le a Kopky hegygerincen a völgybe egy szinte függőleges, fagyott hófolyosón, kötéllel összekapcsolva. Mindannyiuknál volt hágóvas és jégcsákány. Ő volt alul és már észlelte, hogy a hó nem fagyott, és nem tartja meg őket, amikor a legfölül mászó Erőss Zsolt fölött megindult a lavina. Fölötte még "átfolyt" a hó, viszont a középen és a legalul lévő embert már akkora hó és sziklatömeg kapta el, hogy nem tudták magukat megtartani és a kötéllel Erősst is lerántották.

100-150 méteren át sodródtak a völgybe, majd a kötél fennakadt egy nagyobb sziklán. Hajdu szerint nem kellett őket kiásni a hó alól. Ő állt lábra először és elindult segítségért, mert a telefonján nem volt térerő. Később sikerült kapcsolatot teremtenie a szomszéd hegyen mászó nagybátyjával, akit hamarosan már hallott is, mert annyira közel voltak. Nagybátyja fejlámpával villogott a közeli poprádi menedékház felé, ahol észrevették a jelzést, és a sötétedés ellenére hivatásos és önkéntes hegyi mentők hordágyon és szánokkal juttatták őket biztonságba a 12 fokos hidegből. A balesetről korábbi cikkünkben is olvashat). A hegyi mentők hordágyakon a Poprádi-tóig vitték, onnan vasárnap reggel szállították a poprádi kórházba őket, ahol stabilizálták állapotukat az orvosok

Tavaly 14 turista vesztette életét a szlovákiai Magas-Tátrában - közölte kedden a tátrai hegyi mentőszolgálat. Az áldozatok fele szlovák állampolgár, rajtuk kívül öt lengyel és két cseh vesztette életét a hegyekben. Tapasztalt hegymászók is voltak közöttük. A legfiatalabb áldozat a 25 éves késmárki Rastislav Lizák volt, akire egy fa dőlt rá októberben. A legidősebb áldozat a 64 éves lengyel Wieslaw Rozwadowsky volt, akit lányával együtt sodort el a lavina áprilisban. Holttestüket több mint egy hét után sikerült csak megtalálni. Halálos balesetet szenvedett magyarokról az utóbbi években nem érkezett hír.