Tetszik az EBESZ-nek a szlovák nyelvtörvény végrehajtási rendelete

Vágólapra másolva!
Üdvözölte a szlovákiai államnyelvtörvényhez készült végrehajtási irányelv elfogadását Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet nemzeti kisebbségügyi főbiztosa. Vollebaek szerint az irányelv megadja a szükséges útmutatást a törvény alkalmazásához, de fontos, hogy azt a szlovák hatóságok folyamatosan ellenőrizzék, és elkerüljék a kisebbségek anyanyelvhasználatának szükségtelen korlátozását.
Vágólapra másolva!

A szlovák nyelvtörvényről szóló sajtóközleményt adott ki hétfőn Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségügyi főbiztosa. Vollebaek üdvözölte, hogy a szlovák kormány elfogadta a nyelvtörvény végrehajtására vonatkozó irányelvet, amely január elsejétől hatályos. Megjegyezte, hogy az időközben számos változáson átment irányelvet az ő ajánlására dolgozták ki, annak érdekében, hogy tisztázza a kétértelműségeket, és hiteles értelmezést adjon a törvényhez.

A kisebbségügyi főbiztos szerint a végül elfogadott irányelv megadja a szükséges iránymutatást a módosított államnyelvtörvény rendelkezéseinek alkalmazásához. Vollebaek a honlapján megjelentetett közleményében alapvető fontosságúnak nevezte, hogy az államnyelv érdekében tett lépések ne ássák alá a kisebbséghez tartozók nyelvhasználathoz fűződő jogait. Szerinte a végrehajtási irányelv a diszkriminációmentességet és az arányosságot szolgálja, és oltalmaznia kell a kisebbséghez tartozók jogát az anyanyelvhasználathoz a magán- és a közszférában is.

Vollebaek közölte: azt várja a szlovák hatóságoktól, hogy folyamatosan ellenőrizzék és értékeljék a nyelvtörvény végrehajtását, különös tekintettel a bírságok kiszabására, hogy elkerüljék a kisebbségi anyanyelv használatának indokolatlan, túlzó korlátozását. Az a szándékom, hogy továbbra is foglalkozni fogok ezzel az üggyel, amíg ki nem alakul az egyensúly az államnyelv megerősítése és a kisebbségi jogok védelme között - írta a főbiztos.