Három kontinensen szenvednek a téltől

Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia az utóbbi fél évszázad legnagyobb havazásától tart, elfogyhat a gáztartalék és megbénulhat a közlekedés. Nehezen járhatók a német és cseh utak, Olaszországban kiöntött a Pó. Az Egyesült Államokban Floridát is elérte a hideghullám, itt egymillió dolláros kár érheti a gazdákat. Kínában pedig áramkimaradásokat okoz a megnövekedett energiafelhasználás. Beköszöntött a tél az északi féltekén.
Vágólapra másolva!

Országos káoszt és az utóbbi fél évszázad legnagyobb hóviharát hozta magával egy sarkvidéki front Nagy-Britanniába - írja a brit Telegraph. A brit meteorológiai szolgálat vészhelyzetet hirdetett a havazás miatt egész Nagy-Britannia területére. Anglia déli területein akár 40 centi hó is eshet.

A sofőröknek azt tanácsolják, ne üljenek autóba a következő napokban. Szerda hajnalban a hadsereg segítségét kellett igénybe venni a Londontól délnyugati irányba, Southampton felé vezető A3-as gyorsforgalmi úton, ahol ezer jármű akadt el a hóban. Wales hegyi útjain is le kellett állítani a forgalmat a 15-30 centis hó miatt. A BBC emellett hosszas listán sorolja azokat az autópályákat, amiken gyakorlatilag áll a forgalom.

Ideiglenes lezárásokkal és nagy fennakadásokkal működött szerdán a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül Heathrow, Luton és Gatwick, mert a hókotrók nem győzték eltávolítani a havat a pályákról. Ez magyarországi légijáratokat is érint, a ferihegyi helyzetről bővebben itt olvashat. Az országban több más repteret is le kellett zárni Walesben, Skóciában és Angliában.

A meteorológiai hivatal szerint a mostani hómennyiség megközelíti majd a rekorder 1962-63-as télen esett mennyiséget. Akkor három hónapra betemette a hó Nagy-Britanniát. Most rövid idő alatt eshet rengeteg hó, ami a várható hideg időjárás miatt sokáig meg is maradhat. Attól is tartanak a britek, hogy nem fog kitartani az elraktározott gázmennyiség a hidegben. Az angol Ligakupa elődöntőit is el kellett halasztani a téli időjárás miatt. Gordon Brown miniszterelnök is megszólalt, közölte, hogy a hatóságok mindent megtesznek, hogy mozgásban tartsák az országot.

Mindeközben egyre hidegebb is lesz; az előrejelzés szerint a hét második felében mínusz 20 fokos fagyok várhatók az északi országrészben. Skóciában és Észak-Angliában az elmúlt napokban már mínusz 15-18 fokos fagyokat mértek reggelente, és délen is mínusz 5-10 fok volt, ami errefelé sarkvidéki hidegnek számít.

Az ország több részén 20 centi hó esett kedden - megbénítva a közlekedést, iskolákat, hivatalokat. Számos légi- és vasúti járatot állítottak le a hó és a hideg miatt. Skóciában, Walesben és Észak-Angliában legkevesebb 1000 iskolát zártak be. Manchester környékén a hatóságok már beismerték tehetetlenségüket - fogalmaz a Telegraph. Közölték a lakossággal, hogy csak akkor hívják a vészhívószámot, ha valakinek az élete forog kockán, vagy komoly bűncselekmény történik, mert a könnyebb sérülésekhez már ki se tudnak menni a mentők.

Jégpályák a német utak

A 2010 utolsó és 2009 első napjaira jellemző tartós havazás után az elmúlt napokban enyhült a hóesés Németországban, a rendkívüli hideg azonban jégpályává változtatta az utakat. Az autópályákon, különösen az éjszakai órákban, sok közlekedési baleset történt, a fagy miatt késnek a vonatok és fennakadások voltak a légi közlekedésben.

Az ország legtöbb városában - köztük Berlinben is - a hőmérséklet az éjszakai órákban már rendszeresen mínusz 10-15 fokra - egyes helyeken 20 fok alá - süllyed, és napközben is szinte mindenütt kevesebb, mint 0 fokot mérnek. Az előrejelzések szerint enyhülés az elkövetkező napokban sem várható, a hideg és a hóesés minimum még egy hétig eltart.

Forrás: AFP
Befagyott hajók egy német kikötőben

Péntektől kezdve valóságos hókáosz fenyeget, a meteorológusok a hét végére rég nem látott hóesést jövendölnek. A szövetségi időjárás-előrejelző szolgálat szóvivője szerint szerte az országban "10 és 40 centiméter között minden lehetséges". A fagy, illetve az éjszakai hideg miatt mind Berlinben, mind az ország többi városában zsúfolásig megteltek a hajléktalanszállók.

Hókásásak a cseh utak

Síkosak és latyakosak a csehországi közutak is, miután országszerte egész éjjel sűrűn havazott, és több régióban továbbra is hull a hó. A cseh hatóságok felhívták az autósok figyelmét, hogy óvatosan vezessenek. Meteorológusok szerint a hét végéig további kiadós havazásra kell számítani Csehországban. Különösen sok hó - helyenként 30-40 centi - hullott Morvaországban. Az autópályákat és a főbb közutakat is néhány centiméteres kásás hóréteg borítja, és még nehezebb a közlekedés a hegyvidékeken.

Mosty u Jablunkova északi cseh-szlovák határátkelőnél bonyolítja a helyzetet az elektronikus útdíj szlovákiai bevezetése. Emiatt több kilométeres kamionsorok alakultak ki, ami szinte lehetetlenné teszi az ottani útszakaszok karbantartását. Szerda reggel a Szlovákiába való belépésre átlagban 6-8 órát kellett várakozniuk a többségükben lengyel kamionosoknak.

A cseh régiókban ugyan kevesebb a hó, de hidegebb van, és az utak számos helyen jegesek, veszélyesek. Közép-Csehországban ónos eső esik, és néhány helyen sűrű köd van. A D1-es Brno-Prága autópálya, illetve a cseh-német határátkelőkhöz vezető sztrádák és utak járhatóak, de szintén kásás hó borítja őket, és fokozott óvatosságra van szükség.

A lengyelek és az olaszok is árvíztől tartanak

Lengyelországban már 122 halottat követelt a hideg - a lengyel rendőrség szerint többnyire 30-as és 40-es éveikben járó ittas hajléktalanok haltak meg a fagyokban. Lengyelországban ugyanis mínusz 22 fokos hideget mértek. A fagyban befagyott a Visztula folyó, így jeges ártól is tartanak a lengyelek. Az ország nagy részét a BBC szerint vastag hótakaró fedi, azonban a lengyelek már hozzáedződtek a kemény telekhez. Négy éve ennél súlyosabb helyzet volt: az akár mínusz 35 fokos hidegben 233 ember lelte halálát.

Továbbra is fennakadásokat okoz a kemény tél Olaszországban is. Az északi Ravennában egy vonat nekiütközött egy autónak, amely kedd este elakadt a hóban egy vasúti átjáróban. Az autóban ülő pár elhagyta a járművet, amikor a vonat közeledtét jelző sorompó leereszkedett, így sértetlenül megúszták az ütközést.

Más északi és közép-itáliai területeken a heves esőzés okozott gondokat: szerdára virradó éjszaka biztonsági okokból több házat kiürítettek Livorno környékén. Perugiában a Tevere folyó kilépett a medréből. A térségben a tűzoltók több száz riasztást kaptak az éjszaka folyamán. Az erős szél miatt pedig nem közlekednek a kompok Nápoly és a környező kis szigetek között.

Hó Amerikában is

Az Egyesült Államok középső és keleti részein rekordmennyiségű hó esett a hét elején. Az északkeleti Vermont államból majdnem 84 centis hórekordot jelentettek. Ohióban méteres hótakarót várnak, Tennessee államban pedig már négy halottat írnak a tél számlájára. A szokatlanul hideg tél súlyosan érinti az egész térséget az északi Wisconsintól a déli Arkansasig.

Forrás: AFP

Floridában is problémát jelent a szokatlan, majdnem -3 Celsius-fokos hideg. Miami üdülővárosában is -1 fokot mértek. Az állatkertek elkezdték zárt térbe menekíteni trópusi madaraikat, a farmerek pedig megpróbálják megóvni a trópusi klímához szokott növényeket. Az AP szerint dollármilliós károk lehetnek, ha elfagynak az eper- és paradicsomültetvények.

Áramkimaradások Kínában

A szibériai eredetű hideg áramkimaradásokat okozott Kína északi részén - írja az AFP. A hideg idő miatt megnövekedő áramfogyasztást vissza kellett fogni, így még a délebbi Sanghaj egyes részein is voltak áramszünetek. Az északi szénbányák is nagyobb kitermelési sebességre álltak át, 25-30 százalékkal több kőszenet termelnek ki, hogy ne legyen gond az energiaellátással.

Pekingben szerda reggelre -16 Celsius-fokra hűlt le a hőmérséklet - 1971 óta ez volt a kínai főváros leghidegebb napja. Kína középső és északkeleti régióiban sok hó is hullott, ami nehezíti a közlekedést. 2008 januárjában volt utoljára ilyen kemény tél Kínában, akkor teljes közlekedési káoszt okozott az időjárás, és az energiaellátással is súlyos gondok voltak.

Japán, Korea: méteres hó, tengeri viharok és mínuszok

Japán Hokkaido szigetének déli részén rekordnak számító, 115 centinél vastagabb hóréteget mértek szerdán. Erimo városában gépkocsik tucatjai rekedtek a hó alatt. Száznál több autós és utasa kényszerült az úton hagyni járművét és a legközelebbi menedékhelyeken tölteni az éjszakát. Nappal a szél sebessége az óránkénti 111 kilométert is meghaladta.

Ítéletidő tombolt a Japán-tenger partvidékének több településén is, ahol a közeli napokban a meteorológiai előrejelzés szerint a havazás erősödése és jegesedés várható. Sok régióban viharjelzést adtak ki.

Dél-Koreában a Kanvondo tartománybeli Csholvonban, a Koreai-félszigetet kettéosztó demarkációs vonal közelében nyolc éve nem volt ilyen hideg: a hőmérő higanyszála -26,8 Celsius-fokra kúszott le. A rekordot ott 2001. január 16-án mérték: akkor -29,2 fok volt. Szöulban is fagyos az időjárás, -13,3 Celsius fokot mértek. A meteorológiai előrejelzés szerint a következő napokban is kemény fagyok várhatók.