Alázatosságra szólított fel a pápa vízkeresztkor

Vágólapra másolva!
Az emberiség túlzottan magabiztos és megfeledkezik Istenről - mondta XVI. Benedek pápa a vízkeresztkor tartott szentmisében a római Szent Péter-székesegyházban. A pápa szerint a mai emberekből hiányzik az igazi alázat.
Vágólapra másolva!

Vízkereszt ünnepén elhangzott szentbeszédében XVI. Benedek pápa keserű szavakkal állapította meg, hogy a mai nemzedékekből hiányzik az igazi alázat, az emberiség túlságosan magabiztos, és megfeledkezik istenről.

A katolikus egyházfő szerdán délelőtt ünnepi szentmisét mutatott be a Szent Péter-székesegyházban, lezárva a karácsonyi ünnepkört. Vízkereszt Olaszországban és több más - főként katolikus többségű - európai országban hivatalos állami ünnep is.

A pápa felidézte az evangéliumi történetet, amely szerint a napkeleti bölcsek (háromkirályok) ajándékot vittek a kis Jézusnak. A betlehemi aktust mint a gyengék és tehetetlenek iránt megnyilvánuló bőkezű adakozás hagyományának megteremtését méltatta.

A karácsonyi incidens miatt a Szent Péter-székesegyházban új biztonsági előírásokat vezettek be, kiszélesítették azokat a folyosókat, ahol a szertartások alkalmával az egyházfő és kísérete bevonul. A korlátokat a pápától távolabb állították fel, így nehezebben lehet elérni a szentatyát, és több hely marad a biztonsági emberek számára.

A karácsonyi éjféli mise előtt ugyanebben a templomban egy zavart elméjű, olasz-svájci kettős állampolgárságú, 25 éves nőnek sikerült megközelítenie a pápát, akit a földre rántott. XVI. Benedeknek nem esett baja, és folytatta a szertartást, de a zűrzavarban Roger Etchegaray francia bíboros is elesett, és combnyaktörést szenvedett.

XVI. Benedeket a szigorúbb biztonsági intézkedések nem gátolták meg abban, hogy kezet szorítson a hívőkkel, megcsókolja a gyermekeket, és végigjárja az oltárhoz vezető utat a tágas bazilikában.