Ötből egy guantánamói rab visszatér a harchoz

Vágólapra másolva!
Egy bizalmas Pentagon-jelentés szerint a korábban Guantánamón fogva tartott, majd elengedett rabok ötöde ismét a harcot választja. A jelentés kritikusai szerint túl kevés biztos adat van arról a több mint 560 emberről, akiket eddig elengedtek a börtöntáborból.
Vágólapra másolva!

Szabadulása után minden ötödik korábbi guantánamói rab ismét visszatért a terrorizmushoz - közölte az AP hírügynökséggel egy névtelenséget kérő tisztviselő, egy bizalmas kormányzati jelentésre hivatkozva. A visszaeső rabok számáról korábban, 2008 végén készült jelentés, abban a Pentagon 11 százalékra tette az arányukat, tavaly tavasszal pedig 14 százalékra becsülték.

Geoff Morrell, a Pentagon szóvivője szerdán közölte, hogy elkészül a legújabb jelentés, de egyelőre titkosított. A szóvivő csak annyit mondott róla, hogy "nem fordult meg az irányzat". Névtelenül nyilatkozó washingtoni illetékesek azonban a sajtónak elárulták, hogy a jelentés szerint a szabadon engedett guantánamói foglyok 20 százaléka ismét terrorizmusra adja a fejét. Az AP által idézett kritikusok szerint a jelentések nem megbízhatók, mert túl kevés az adat az elengedett foglyokról.

Eddig összesen több mint 560 terrorizmussal gyanúsított foglyot engedtek távozni a guantánamói fogolytáborból, többségüket még a Bush-kormányzat idején. Jelenleg még 198 embert tartanak fogva a Kuba szigetén található táborban, a foglyok többsége jemeni. Barack Obama már a választási kampányban azt ígérte, bezérja a a tábort, a foglyokat pedig vagy elengedik, vagy polgári bíróság elé állítják.

Obama azonban kedden bejelentette, hogy kormánya azonnali hatállyal felfüggesztette a foglyok átszállítását Jemenbe. Kiderült ugyanis, hogy az arab országban képezte ki az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat azt a nigériai férfit, aki karácsonykor megpróbált felrobbantani egy Detroitba tartó amerikai repülőgépet. Napokkal a meghiúsult merénylet előtt hat jemenit engedtek haza a kubai fogolytáborból.