A WHO szerint túl vagyunk a H1N1-járvány nehezén

Vágólapra másolva!
Az északi féltekén is elérte csúcspontját az influenzajárvány a WHO szerint, bár még egy évbe is tellhet, mire teljesen lecseng a járvány. A hivatalosan megerősített adatok szerint efddig mintegy 13 ezer meber halt bele a H1N1-fertőzésbe, a legtöbben Észa-Amerikában.
Vágólapra másolva!

Az északi félteke országai már túl vannak az idei influenzaszezon csúcspontján - közölte pénteken az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO). Európa legtöbb országában és az újinfluenzát először észlelő Észak-Amerikában már csökken a megbetegedések száma. A déli félteke azon államaiban pedig, ahol tavaly burjánzott az új vírus, a lakosság nagy része már védettséget élvez.

Közel 13 ezer azoknak a száma, akiknél a halál okaként a laboratóriumi vizsgálat is megerősítette a H1N1 vírust. Az áldozatok mintegy fele - hivatalosan 6880 - észak-amerikai. Mexikóban, Kanadában és az Egyesült Államokban az újinfluenzás fertőzések tavaly októberben érték el csúcspontjukat. A WHO főigazgatója, Margaret Chan a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy még körülbelül 6-12 hónapba telik, amíg sikerül a négy évtized után jelentkező első világméretű járványt megfékezni.

A WHO azt is bejelentette, hogy Mongólia - első országként - csütörtökön 100 ezer vakcinát kapott adományként, egy nappal később pedig Azerbajdzsán jutott ingyen 170 ezer adaghoz. Összességében 14 ipari ország és hat gyógyszergyár vállalta, hogy közel 190 millió adagot adományoz 95 fejlődő országnak. Cserébe az ENSZ megköveteli a kedvezményezettektől, hogy elosztási tervet készítsenek, és megteremtsék az oltásokhoz szükséges intézkedési kereteket.