Őrizetbe vették a koptok elleni támadás gyanúsítottjait Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Cukornádültetvényen vették őrizetbe az egyiptomi hatóságok annak a szerdai merényletnek a három gyanúsítottját, amiben hét ember halt meg. Fegyveresek kopt hívőkre nyitottak tüzet a koptok karácsonyi miséje után szerda éjjel, majd zavargások törtek ki a környéken.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vett az egyiptomi rendőrség pénteken három férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy szerda éjjel tüzet nyitottak az éjszakai karácsonyi miséről távozó kopt keresztény hívőkre és hét embert megöltek. A terrorcselekményt a Luxortól mintegy 60 kilométerre fekvő, Kena tartománybeli Nadzs-Hammadiban követték el. A három támadó egy autóból nyitott tüzet a templomból távozó hívőkre. Az egyik halálos áldozat egy muszlim rendőr volt.

A kairói belügyminisztérium szerint a biztonsági szolgálatok egy cukornádültetvényen akadtak rá a három gyanúsítottra. Abdel-Magid Mahmúd egyiptomi főügyész a helyszínre érkezett, hogy személyesen irányítsa a nyomozást az ügyben, biztonsági vezetők pedig különféle intézkedéseket rendeltek el, hogy megakadályozzák az újabb erőszakos cselekmények kirobbanását, főleg a pénteki muzulmán ima után.

Nadzs-Hammádiban csütörtökön kétezer kopt tüntető csapott össze a rendőrökkel a városi kórháznál, illetve a templomnál, ahol a támadás történt. A tiltakozók kövekkel dobálták a biztonsági erőket, akik könnygázgránátokkal válaszoltak. A merénylet miatt csütörtökön már tiltakozás robbant ki, a tüntetők akkor összecsaptak a rendőrökkel.

Az egyiptomi belügyminisztérium még csütörtökön közölte, hogy a támadók tettükkel feltehetően azt akarták megtorolni, hogy tavaly novemberben egy keresztény férfi megerőszakolt egy 12 éves muzulmán lányt. A novemberi bűntény után öt napig tartottak a zavargások Nadzs-Hammádiban és a környékbeli falvakban, a helyi muzulmánok keresztények tulajdonában lévő ingatlanokat támadtak. Megtorlást feltételezett csütörtöki nyilatkozatában Kirollosz püspök is, aki szerint a közelmúltban őt és a kopt hívőket is fenyegetések érték.

Kena az ország egyik legszegényebb, és leginkább konzervatív tartománya. A többségben muzulmánok lakta Egyiptom lakosságának mintegy 10 százalékát keresztények, jobbára koptok teszik ki. Az iszlám konzervativizmus térnyerésével az egyiptomi keresztények is egyre gyakrabban panaszkodnak arra, hogy a muzulmán többségi lakosság hátrányosan megkülönbözteti őket.

A francia külügyminisztérium követelte, hogy az elkövetőket az egyiptomi igazságszolgáltatás vonja felelősségre, a hatóságok pedig szavatolják a kopt vallási kisebbség biztonságát.