Élelmet raktároztatna a hótól tartó német kormány

Vágólapra másolva!
A német hatóságok több napra elegendő élelem, ivóvíz és gyógyszer elraktározására szólították fel az embereket a szombatra várt erős hóviharokra készülve. A német polgári védelem arra figyelmeztetett, hogy a havazás miatt helyi áramkimaradásokra, és közlekedési káoszra kell számítani. Több európai országban okozott fennakadásokat - elsősorban a közlekedésben - a hóhelyzet. Franciaországban és Olaszországban áramkimaradás is volt az időjárás miatt.
Vágólapra másolva!

Péntek estére már harminc centiméternyi hó borította a Németország északi részén található Rügen-szigetet, és az attól kétszáz kilométerre délre található Berlin is hó és jég alatt volt. Az előrejelzések szerint húsz centiméternyi hóra kell számítani a hétvégén az egész országban.

A stuttgarti székhelyű Auto Club Europa (ACE) figyelmeztetése szerint "kaotikus közlekedési helyzethez" vezethet a havazás, amely "Németország egyes részeit teljesen megbéníthatja". A német kormány felszólította az embereket, hogy csak halaszthatatlan esetben induljanak útnak, valamint, hogy legalább négy napra elengendő élelmet, vizet, és gyógyszert raktározzanak el.

Káoszra számítanak Franciaországban is

Hétvégi közlekedési káoszra alakult ki Franciaországban is, amelynek déli részén 15 ezer ember maradt áram nélkül pénteken, miután az elektromos vezetékek leszakadtak a rájuk esett hó súlya alatt. A francia meteorológiai intézet arra figyelemeztett, hogy a hó és jég "súlyos közlekedési nehézségeket" fog okozni szombattól.

Franciaország egész területén akadozik a közúti, a vasúti és a légi közlekedés. A Londont és Párizst összekötő Eurostar vonatoknak csak a kétharmadát fogják elindítani a hétvégén, és a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren várhatóan a járatok negyedét törölni fogják. A meteorológiai szolgálat lavinaveszélyre figyelmeztette azokat, akik az Alpokban vagy a Pireneusokban tartózkodnak.

Több száz járatot töröltek

Fennakadás van a belgiumi közlekedésben is. A brüsszeli repülőtéren számos járatot töröltek, vagy késve indítottak el. Az egész napra vonatkozóan mintegy ötven induló járatot törölnek, kilencvenet pedig késve indítanak el. A tartós havazás Liege környékén kezdődött, majd reggelre átterjedt az egész országra. Több baleset - köztük egy halálos áldozatot is követelő baleset is - történt, amely súlyos fennakadásokat okozott a közúti közlekedésben, egy tartálykamion keresztbe fordult az autópályán, emiatt több órán át állt a forgalom, és fűtőolaj ömlött ki az úttestre.

Európa harmadik legnagyobb repülőterén, a frankfurtin hóvihar miatt 216 járatot töröltek szombaton - közölte a repülőtér szóvivője, de hozzátette dél körül, hogy a helyzet délutánra javul, mert elmúlt a vihar.

Olaszország középső részén mintegy 65 ezer lakos áramszolgáltatás nélkül maradt szombaton az eső és a viharos szél következtében. A közúti közlekedést kidőlt fák hátráltatják - jelentette a polgári védelem.