Fenyegetőző utasokat hoztak le egy repülőről a londoni Heathrow-n

Vágólapra másolva!
Részeg lehetett az a három utas, akik bombával fenyegettek egy felszálláshoz készülő repülőn a londoni Heathrow reptéren. A fiatalokat a Scotland Yard rendőrei bilincsben hozták le a Dubaiba tartó gépről. Mivel a detroiti merénylő is egy brit egyetemen tanult, Nagy-Britannia fokozott terrorkészültségben van a karácsonyi merényletkísérlet óta.
Vágólapra másolva!

Terrorellenes rendőri egységek vettek őrizetbe péntek éjjel a londoni Heathrow repülőtéren három - állítólag részeg - utast, akik fenyegető kijelentéseket tettek. Az incidens az Emirates légitársaság Dubajba induló repülőgépén történt. A Boeing 777-es már a kifutópálya felé tartott, amikor az utasok jelezték a személyzetnek, hogy három embertől "szóbeli fenyegetéseket" hallottak. Azt nem tudni, mik voltak ezek a fenyegetések.

Az incidens az Emirates légitársaság Dubajba induló repülőgépén történt. A Boeing 777-es már a kifutópálya felé tartott, amikor a három személy fenyegető kijelentéseket tett a személyzetnek, amely riasztotta a rendőrséget.

A repülőgépet megállították, majd a légikikötő egy félreeső részére irányították. Itt a Scotland Yard terrorelhárító osztagának tagjai felszálltak gépre, és három fiatal brit utast megbilincselve elvezettek. A Sky News hírtelevízió beszámolója szerint úgy tűnt, hogy a fiatalok "előzőleg túl sokat ittak".

A Scotland Yard szóvivője megerősítette, hogy a repülőgépről három utast leszállítottak és őrizetbe vettek. Az utasokat - három középkorú brit férfit - "pokolgépes fenyegetés gyanújával" vették őrizetbe. A gépet robbanószerek érzékelésére kiképzett kutyákkal is átvizsgálták, de veszélyes anyagot nem találtak. A repülőteret az incidens ellenére nem zárták le.

A brit repülőtereken rendkívüli mértékben megszigorították az utasok biztonsági ellenőrzését azóta, hogy karácsony napján egy nigériai férfi a testére erősített robbanó eleggyel megpróbálta felrobbantani az amerikai Delta-Northwest légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó egyik utasszállítóját. A merényletkísérlet során lángok csaptak fel a robbanószerkezetből, detonáció azonban nem történt, és az utasok, valamint a személyzet tagjai legyűrték a súlyosan megégett merénylőt.

A gyanúsított - a 23 éves Umar Farouk Abdulmutallab, egy jómódú nigériai bankár fia -, akit az amerikai hatóságok őrizetbe vettek, előzőleg az egyik patinás londoni egyetem, a University College London hallgatója volt, és gépészmérnöki diplomát szerzett. A brit hatóságok gyanúja szerint Abdulmutallab londoni diákévei során került kapcsolatba szélsőséges iszlám csoportokkal, majd Jemenbe ment, ahol kiképezték a végül meghiúsult merénylet végrehajtására.

A brit repülőtereken a tervek szerint hamarosan további szigorítások lépnek életbe. Gordon Brown miniszterelnök a korábban közölte a BBC-vel: a hatóságok rövidesen megkezdik az emberi test egészéről képet mutató átvilágító berendezések telepítését, a kézipoggyászokat robbanószer-részecskék észlelésére alkalmas eszközökkel vizsgálják meg, és az átszálló utasokat is biztonsági ellenőrzésnek vetik alá.

Brown újév napján bejelentette azt is, hogy nemzetközi konferenciát hívott össze január végére Jemen ügyében, mivel szerinte a jemeni "radikalizálódás" az egész világot fenyegeti. Az értekezletet a január 28-ára korábban meghirdetett londoni Afganisztán-konferenciával párhuzamosan tartják.