Négerezés miatt magyarázkodott Obamának a demokrata frakcióvezető

Vágólapra másolva!
Kénytelen volt bocsánatot kérni Barack Obama amerikai elnöktöl a szenátus demokrata párti frakcióvezetője, miután kiderült, hogy a választási kampányban megjegyzést tett a leendő elnök afroamerikai voltára. Obama megbocsátott, de az ellenzék a frakcióvezető távozását követeli.
Vágólapra másolva!

Az amerikai szenátus demokrata párti frakcióvezetője, Harry Reid arra kényszerült, hogy bocsánatot kérjen Barack Obama amerikai elnöktől, amiért a 2008-as választási kampány alatt fajgyűlölő megjegyzést tett rá. A nevadai szenátor annak idején azt mondta az elnökjelöltről egy magánbeszélgetésen: Obama olyan világos bőrű afroamerikai, akinek "nincs néger dialektusa, hacsak nem akarja". Állítólag akkor beszélt erről, amikor azt fejtegette, hogy szerinte Obama származása inkább előnyére, semmint hátrányára válik majd a választási versenyben. Mindez szombaton derült ki egy jövő héten megjelenő könyvből, amelyet két újságíró, Mark Halperin, a Time és John Heilemann, a New York magazin munkatársai írtak, és amelyből a The Atlantic magazin közölt részleteket.

Reid - akinek a mandátuma jövőre jár le, és keményen kell majd küzdenie újraválasztásáért - demokrata párti kollégáinak, emberi jogi szervezetek vezetőinek telefonált, és nyilatkozatban kért bocsánatot az elnöktől, hogy tompítsa a lehetséges negatív következményeket. Azt mondta: mélyen megbánta a "helytelen szóhasználatot", és bocsánatot kér minden amerikaitól, különösen az afroamerikaiaktól.

Obama a hét végén közleményt adott ki arról, hogy elfogadta a bocsánatkérést. Azt írta: évek óta ismeri a szenátort, tudja, milyen elkötelezett harcot folytat a társadalmi igazságosság érdekében, és mi rejtőzik a szívében. Az elnök közölte, hogy részéről ezzel az ügy le van zárva. Tim Kaine demokrata párti elnök szerint Reid szavai nem ingathatják meg a szenátor vezetői pozícióját.

Nem így gondolja viszont az ellenzék. Michael Steele, a Republikánus Párt országos bizottságának - egyébként fekete bőrű - elnöke kijelentette: Reidnek a négerezés miatt távoznia kell a frakcióvezetői posztról. Szerinte ha egy republikánus politikus tett volna ilyen megjegyzést, a demokraták a fejét követelnék.

Halperin és Heilemann azt állítják, hogy több mint 200 bennfentessel készítettek interjút - sokan név nélkül nyilatkoztak -, mielőtt megírták a választási kampány kulisszatitkait feltáró könyvüket. A könyv szerzői egyebek között arról is írtak: Bill Clinton volt demokrata párti elnök egy Obamára tett megjegyzésével mélyen felháborította a felesége, Hillary Clinton jelölése ellen forduló befolyásos Edward Kennedy néhai szenátort. Clinton egy ízben állítólag azt mondta, hogy Obama néhány éve még talán kávét szolgált volna fel nekik, azaz a Clinton házaspárnak.