Határzárat épít Egyiptom felé Izrael

Vágólapra másolva!
Korszerű megfigyelő rendszerrel ellátott kerítést telepít Izrael az Egyiptommal közös határára, hogy távol tartsa az országtól az illegális bevándorlókat és a terroristákat. A tervek szerint a kerítést két év alatt húzzák fel.
Vágólapra másolva!

Az izraeli kormány vasárnap arról döntött, hogy határzárat épít az egyiptomi szakaszon. Ezzel az illegális bevándorlók érkezését akarják megakadályozni. A becslések szerint a 250 kilométeres határszakaszon az építkezés 1-1,5 milliárd dollárba (185-278 milliárd forintba) kerülhet.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő azt mondta: az ország, ahová a legtöbben a szudáni Dárfúrból érkeznek menekültként, továbbra is beengedi a menedékkérőket. Minden konfliktuszónából fogadnak menedékkeresőket, de azt nem hagyják, hogy Izrael határait illegális munkások lépjék át - tette hozzá. A sivatagi határszakaszon a migránsok mellett drog- és embercsempészek is bejutnak Izraelbe.

Az egyiptomi-izraeli határ mentén jelenleg szögesdrót húzódik, és az Izraelbe igyekvők könnyedén átjutnak rajta. Az új, korszerű megfigyelő berendezésekkel ellátott kerítést két év alatt húzzák fel.

Az izraeli belügyminisztérium adatai szerint mintegy 300 ezer külföldi tartózkodik illegálisan Izraelben, de emberi jogi szervezetek eltúlzottnak tartják ezt az adatot. A rendőrség úgy becsüli, hogy naponta 100-200 afrikai jut be illegálisan Izraelbe a Sínai-félszigeten keresztül. Izrael azt vetette Egyiptom szemére, hogy nem törődik a határ védelmével, noha az egyiptomi rendőrség rendszeresen tüzet nyit illegális határátlépőkre, tavaly húsz embert megölve közülük.