Kanada a magyar vízum bevezetését fontolgatja a sajtó szerint

Vágólapra másolva!
Ugrásszerűen megnőtt azoknak a száma, akik Magyarországról utaznak Kanadába, és menekültstátust kérnek az észak-amerikai országban. Egy kanadai lap szerint az ország ezért fontolgatja, hogy vízumkényszert vezet be, ahogy azt Csehországgal szemben is megtette. A magyar konzul és a kanadai hatóságok egyelőre tagadják, hogy vízumkényszert léptetnének életbe, ami az EU rosszallását is kiválthatná.
Vágólapra másolva!

A kanadai sajtó szerint Ottawa "komolyan fontolgatja" a vízumkényszer ismételt bevezetését Magyarországgal szemben, hogy gátat szabjon az elsősorban romák által benyújtott, egyre növekvő számú menekültkérelmek áradatának.

A Canadian HR Reporter nevű újság - amely a Canadian Press hírügynökségre hivatkozva hétfőn írt cikket a témáról - hozzátette: a vízumkényszer az Európai Unió ellenlépését válthatja ki, az EU ugyanis már a csehekkel szemben tavaly nyáron bevezetett kanadai vízumkötelezettség ellen is felszólalt. Helyes Imre ottawai konzul elmondta: nem tud arról, hogy a kanadai kormány hivatalosan jelezte volna, vízumkényszer bevezetését fontolgatja Magyarország ellen.

A HR Reporter emlékeztetett rá: Kanada 2008 tavaszán törölte el Magyarország esetében a vízumkényszert, azóta azonban egyre többen folyamodtak az országból menekültstátusért. Tavaly drámai módon növekedett a kérelmek száma, különösen sok roma nyújtott be ilyen folyamodványt. Míg a vízumkényszer eltörlése után havonta átlagban 20-40 ilyen kérelem érkezett a kanadai hatóságokhoz, tavaly ősszel már ez a szám elérte a 200-at, ezzel Magyarország bekerült azon három ország közé, ahonnan a legtöbb menekültkérelem érkezett - írta a lap.

A Canadian Press múlt hetén írt róla, hogy a magyar menekültkérelmek száma tavaly annak ellenére szökött magasba, hogy a magyar és kanadai hatóságok hónapokon át egyeztettek az ügy kezeléséről. A hírügynökség felidézte, hogy Jason Kenney kanadai bevándorlási miniszter tavaly júniusban Budapesten járt és sürgette a magyar felet, hogy tegyen lépéseket az ügyben. A miniszter szóvivője, Alykhan Velshi akkor elmondta, hogy Kenney jelezte országa aggodalmait a menekültstátust kérők növekvő száma miatt. A szóvivő azt is közölte, Kanada nem tervezi a vízumkényszer bevezetését, de elmondta, az együttműködést célzó erőfeszítések nem jártak konkrét eredménnyel.

Helyes Imre ottawai konzul hétfőn elmondta: nagyon nagy a visszaélések, a megalapozatlan kérelmek száma. Mint fogalmazott, "tény és való, hogy 2009-ben a menekültkérelmeket elbíráló hivatal egyetlen egy magyar kérelmet nem hagyott jóvá". Elmondta, a magyar diplomaták együttműködnek, állandó jelleggel kommunikálnak a kanadai hatóságokkal, egyeztetnek velük, "hogyan lehetne a folyamatot pozitívan befolyásolni".

Helyes Imre a hírügynökség szerint azt mondta: a magyar kormány nem gátolja állampolgárai szabad utazását, és ha a kanadai menekültügyi rendszernek olyan kiskapui vannak, amelyeket ki lehet használni, akkor Ottawának kell kijavítani a rendszert.

A Canadian Press a torontói roma közösség szóvivőjét is idézte, aki azt mondta, Kanada nem tekintheti alaptalannak a magyar menekült kérelmeket. A magyarországi romák egy "visszataszító fasiszta újjáéledés" elől menekülnek - fogalmazott Paul St. Clair, az ottani Roma Közösségi Központ igazgatója. Szerinte Kanada nem fog odáig merészkedni, hogy vízumkényszert vezessen be Magyarország ellen, és ezzel az EU ellenlépését kockáztassa, de az erről szóló fenyegetések jó elrettentő erővel bírnak. Cikkünket a Magyarországról szervezett roma kiutazásokról itt olvashatja.