Nem találják a hóban autóikat a németek

Vágólapra másolva!
Kritikus a helyzet a Németország északi tartományaiban a hóhelyzet miatt, akadozik a közlekedés, és tanítási szünetet kellett elrendelni. Harminc parkoló járművet nem találnak a nagy hóban.
Vágólapra másolva!

Bár a rendkívüli állapotot feloldották, a hétfőn reggel újra kezdődött havazás miatt továbbra is kritikus a helyzet Németország északi, illetve északkeleti tartományaiban. Különösen Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Schleswig-Holstein tartományokban okozott újabb nehézségeket a havazás és a változatlanul tartó hófúvás, illetve szélvihar. Rügen és Fehmarn szigetén a hatalmas mennyiségű hó több települést szinte teljesen elzárt a külvilágtól, a lakosság ellátását ennek ellenére sikerül biztosítani.

Számos tengerparti városban, illetve településen a szélvihar felkorbácsolta hullámok következtében áradások voltak, a tengervíz több helyen a gátakat fenyegette. Lübeck és Neustadt belvárosában a lakóknak nemcsak a hóval, hanem a kiáradt tengervízzel is küzdeniük kellett.

Több tartományban hétfőre iskolai szünetet rendeltek el. Az északi régiókban változatlanul jelentős fennakadások vannak a vasúti közlekedésben, több járatot töröltek, a vonatok többsége pedig meglehetős késéssel közlekedik.

Az elmúlt napokban leesett hatalmas hómennyiség egyes helyeken szinte megoldhatatlan feladat elé állította a hó eltakarításával foglalkozó hatóságokat. Egyes északi településeken a parkoló járműveket teljesen beborította a hó, 30 járműnek egyszerűen nyoma veszett. Változatlanul érvényben van az a felhívás, hogy elsősorban az északi körzetekben autóval senki ne induljon útnak.

Forrás: AFP
További fotókért kattintson a képre!

Az elmúlt napokban kialakult rendkívüli helyzet valamelyest enyhült az ország középső és déli részén, a közlekedés azonban változatlanul roppant nehézkes. Több helyi, illetve nemzetközi vasúti járatot ezekben a régiókban is töröltek. Továbbra is fennakadások vannak a légi közlekedésben. A frankfurti repülőtér szóvivőjének közlése szerint változatlanul járatkimaradásokkal, illetve jelentős késésekkel kell számolni.

A meteorológusok szerint enyhülés csak lassan várható, és ha a havazás csökken is, a hideg, illetve a fagy még napokig tart. A hóeltakarítás pedig minden bizonnyal napokat vesz majd igénybe.