Megbotlott a Fehér Ház magyar strébere

Vágólapra másolva!
Peter Orszag, a Fehér Ház költségvetési igazgatójának hódításaitól hangos az amerikai sajtó. A magyar származásával nem büszkélkedő közgazdász még tavaly jött össze egy kikapós tévériporterrel, de a múlt héten kiderült, hogy az új barátnőért állítólag otthagyott egy állapotos másikat. Az orosz származású tévés, a szexi strébernek tartott Orszag és egy görög hajómágnás megesett lányának szerelmi háromszöge megmozgatta az amerikaiak fantáziáját.
Vágólapra másolva!

Brazil szappanoperákba illő szerelmi bonyodalom tartja izgalomban Washingtont. A szereplők között van Barack Obama kabinetjének legfiatalabb tagja, egy pár hónapos lánycsecsemő, egy görög hajómágnás örökösnője és egy kikapós tévériporter.

Peter Orszagról, a Fehér Ház költségvetési irodájának (Office of Management and Budget - OMB) magyar származású vezetőjéről a múlt héten írta meg a New York Post, hogy otthagyta terhes barátnőjét egy tévébemondónőért. A magyar felmenőit egyáltalán nem emlegető Orszag hódítása meglódította az amerikaiak képzeletét. A New York Post sorra hozza a cikkeket Orszag jelenlegi kapcsolatáról és korábbi felbomlott házasságáról, Jon Stewart, a Comedy Central tévécsatorna humoristája át is keresztelte irodájának nevét Office of Managing the Bootyra (kb. jósegg-kezelési/szerző iroda).

A stréber

A Princeton Egyetemen summa cum laude végzett, a London School of Economicson Marshall-ösztöndíjjal doktorált Orszag igazi stréber, akit matematikaprofesszor apja buzdított a kemény tanulásra. Jelenlegi feladata az elnök költségvetési terveinek kigondolása, felvázolása, elfogadtatása és megszavaztatása.

Tavaly a New Yorker azt írta róla, hogy ő maga az "obamaizmus szokatlan őrzője", amivel arra utaltak, hogy az általa kidolgozott költségvetés sokkal inkább tükrözte Obama kampányának ígéreteit (a klímaváltozás kezelése, a városi iskolák megmentése, a mindenkire érvényes egészségbiztosítás), mint első pár hónapjának gyakorlatát, amikor hatalmas összegeket nyomtak a válság miatt megrokkant biztosítótársaságokba és autógyárakba.

A kissé magas hangon, nazálisan beszélő Orszag szakmai ismeretekin kívül jó politikai és médiaérzékkel is rendelkezik, aki Timothy Geithner pénzügyminiszter adóbotránya idején számokkal alátámasztott "fiús határozottsággal" vezette elő a kormány érveit a televízióban a New York Times szerint, 2007-ben pedig, még a kongresszus költségvetési irodájának vezetőjeként egy countryzenésztől, Toby Keithtől vett idézettel vágta ki magát, amikor a CNN-en megszorongtatták az illegális bevándorlók jelentette állítólagos költségvetési pluszterhek ügyében. "Szexivé tette a stréberséget"- mondta róla Rahm Emmanuel, a Fehér Ház kabinetfőnöke.

Orszagasm

Olyannyira szexivé, hogy tavaly óta rajongói bloggal is büszkélkedhet, amelynek neve és az orgazmus szó összevonásával Orszagasm a címe. A lelkes kocogó és countryrajongó közgazdász közkedvelt a washingtoni elit körében is, péntek esténként adott vacsoráin a nagy műgonddal válogatott borok mellett számos szenátort is vendégül láthatott. Korábbi barátnőjének, a hódítási botrány egyik főszereplőjének, Claire Milonas görög hajómágnás-lánynak konkrétan Ron Wyden oregoni demokrata szenátor és felesége mutatta be.

Forrás: AFP

Milonasszal még tavaly szakítottak, de a nő akkor már állapotos volt tőle. A sajtó a titokban tartott gyermek miatt kapta fel a magánéleti történetet. A bulvársajtó azt állítja, hogy a gyermekről tudomást szerezve Orszag házasságot ígért Milonasnak, de aztán szakított vele, és inkább Bianna Golodrygával, az ABC hírcsatorna gazdasági újságírójával kezdett randizni, akivel májusban ismerkedett meg a Fehér Házban egy tudósítóknak adott vacsorán. Kapcsolatukkal tavaly év végén álltak nyilvánosság elé, idén októberben szeretnének összeházasodni.

Plafonon a hajómágnás

"Az első randi után ki tudta mondani, hogy Golodryga, és le is tudta betűzni" - lelkesedett Orszagért a tévériporter az ABC News egyik adásában. "Egy orosz zsidó, aki nálam is korábban kel fel" - viccelt a New York Times szerint Orszag decemberben. Milonasék azonban nem voltak túl boldogok az új kapcsolattól: Spiros Milonas hajómágnás a New York Post szerint állítólag a plafonon volt. Lánya ugyanis alig hat héttel azelőtt, novemberben szülte meg lányát, akinek Orszag az apja. A történettel a múlt héten állt elő a New York-i bulvárlap.

Orszag és Milonas közösen kiadott közleményben igyekeztek tisztába tenni a dolgokat. Ebben azt írják, 2009 tavaszáig jártak egymással, és az év novemberében született közös gyerekük. "Jóllehet már nem vagyunk együtt, mindannyian örülünk, hogy boldog és egészséges, és reméljük, mindenki tiszteletben tartja a magánélethez való jogát" - írták közös gyerekükről, Tatiana Zoéről, akinek neveléséhez minden segítséget megígért Orszag.

Három család és az amerikai költségvetés

A Washington Post munkatársa, Joel Achenbach ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy valóban fontos dolog a magánélet tiszteletben tartása, de vajon az ország költségvetésének kidolgozásáért felelős Orszag miként lesz képes három család között egyensúlyozni, és még az amerikai költségvetés ügyeit is rendben tartani.

Orszagnak ugyanis korábbi barátnőjén és mostani menyasszonyán kívül van egy korábbi felesége is, Cameron Kennedy (Donald Kennedy, a Stanford Egyetem korábbi elnöke, a nagyhírű Science folyóirat volt főszerkesztőjének nevelt lánya). Kettejüknek két gyereke is született, akik felett közös felügyeleti jogot gyakorolnak.