Al-kaidás vezért ölhettek meg Jemenben

Vágólapra másolva!
Egyes források szerint a jemeni al-Kaida egyik legfőbb vezetője volt az a férfi, akit egy kedd esti rajtaütésben öltek meg az ország déli részén, Sabva tartományban. A rajtaütésben négy fegyverest őrizetbe vettek a kormányerők, de többen elmenekültek.
Vágólapra másolva!

A jemeni al-Kaida egyik vezetőjével végezhettek az ország déli részén egy rajtaütésben a jemeni biztonsági erők - jelentette a BBC egy tartományi kormányzóra hivatkozva. A lelőtt fegyveres, Abdullah Mehdar (más híradásokban Abdullah Mizhar) a jemeni Sabva tartomány egyik terroristasejtjét vezette. A rajtaütés során négy további embert őrizetbe vettek.

Sabva tartomány kormányzója, Ali Hasszán al-Ahmadi szerint Mehdar akkor halt meg, amikor a biztonsági erők megostromolták a házat kedd éjszaka, amelyben körülbelül 20 társával együtt rejtőzködött. Az összecsapásban a fegyveresek többségének sikerült egérutat nyernie.

A spanyol EFE hírügynökség szerint a meggyilkolt férfi a jemeni al-Kaida egyik legfőbb feje volt, ám egy az AP-nek nyilatkozó helyi törzsi vezető szerint Mehdar és társai nem voltak a terrorszervezet aktív tagjai.

Jemenre és az al-Kaidával szimpatizáló szélsőségeseire akkor irányult rá a világ figyelme, amikor karácsony napján egy nigériai férfi megpróbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó repülőt. A merénylőről utólag kiderült, hogy Jemenben kapott kiképzést és eszközöket a merényletkísérlethez.