Rengeteg halottja lehet a haiti földrengésnek

Vágólapra másolva!
Több száz vagy akár több ezer halottja is lehet a karibi térségben található Haiti szigetén történt nagy erejű földrengésnek. A rengésben összedőlt az ENSZ helyi központja, az ország nemzeti palotája és egy katedrális is. Feltehetően az ENSZ-misszió vezetője is meghalt, magyar áldozatról azonban nem tudni. Haitin kétszáz éve nem volt ilyen súlyos földrengés.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi 200 év legsúlyosabb, egy a Richter-skála szerint 7-es erősségű földrengés rázta meg Haiti szigetét kedden. A rengés epicentruma a fővárostól Port-au-Prince-től 15 kilométerre délnyugatra volt. Az egy percig tartó földmozgásban összedőlt az ENSZ helyi központja, Haiti nemzeti palotája és számos más épület - jelentette a BBC. A brit Times szerint összedőlt a Világbanknak helyet adó irodaház, számos kormányépület és egy katedrális.

A turisták körében kedvelt Hotel Montana legalább 200 embert temetett maga alá. Számos út is tönkrement és hidak szakadtak le. Az emberek a brit Times szerint egész éjjel túlélők után kutattak a romok között, sokan puszta kézzel.

Raymond Joseph, Haiti amerikai nagykövete szerint a károk dollármilliárdokra rúghatnak, károkat szenvedett az elnöki palota, az adóhivatal, a kereskedelmi- és a külügyminisztérium épületre, de a repülőtér épen maradt. Haiti a nyugati félteke legszegényebb országa, amelyet az utóbbi években számos katasztrófa sújtott. 2008-ban több hurrikán és vihar dúlta fel, amelyekben több száz ember vesztette életét. Az amerikai Földtani Intézet szerint a földrengés összesen hárommillió embert érinthet közvetlenül (itt elolvashatja, hogyan élték meg a haitiak a földrengést).

Egyelőre nincs hivatalos információ az áldozatokról és a károkról, a BBC azonban a helyszínen tartózkodó segélymunkásokra és tudósítókra hivatkozva azt írja, hogy a halottak száma több száz vagy akár több ezer is lehet. Az Egyesült Államok helyi képviselete a károkat több milliárd dollárra becsülte. Alig működnek a távközlési eszközök, emiatt nehéz pontos képet kapni a pusztítás mértékéről. Sok helyen áramkimaradások vannak, és fosztogatásokról is érkeztek hírek.

René Preval haiti elnök, az ország mexikói nagykövete szerint túlélte a katasztrófát. Szerdán közleményt adott ki, melyben azt írja, több ezer halálos áldozata lehet az országot megrázó, nagyerejű földrengésnek. René Préval közölte, a földmozgás "elképzelhetetlen" mértékű kárt okozott, köröskörül holttestek hevernek, a parlament beomlott épületéből hallani lehet a romok alatt rekedt emberek segélykiáltásait, a kórházak zsúfolásig vannak sérültekkel. "Katasztrófa, ami történt" - mondta.

Érzékeny ENSZ-veszteség

Az ENSZ Haitin állomásozó békefenntartó egységének sok tagjaáról nem tudjálk hova lett - közölte Alain le Roy, az ENSZ békefenntartó misszióinak igazgatója. A világszervezet 9000 fős helyi személyzete közül sokakat temettek maguk alá az összeomló épületek - közölte egy másik ENSZ-alkalmazott. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint körülbelül 100-150 ENSZ-alkalmazott volt a haiti misszió központjában Port-au-Prince-ben a földrengéskor. Az ENSZ-misszió helyi vezetője, Hedi Annabi is halottak között van. Bernard Kouchner francia külügyminiszter szerint a tunéziai Annabi is az ENSZ-épületben tartózkodott, amikor az a földrengésben összeomlott. Annabi 2007 szeptembere óta szolgált Haitin. Videó a Port-au-Prince-i pusztulásról:

Kína már bejelentette, hogy az ENSZ-kötelékében szolgáló nyolc békefenntartója a romok alatt rekedt, feltehetően halottak, és tízen eltűntek. Jordánia három elhunyt és 21 sérült békefenntartójáról számolt be, és Brazília is jelezte, hogy több a vilégszervezetben szolgáló állampolgára eltűnt. A békefenntartók fontos szerepet töltenek be a korábban puccsok és polgárháborús viszonyok dúlta ország rendjének fenntartásában.

Az első rengést két gyors utórengés is követte, amelyek 5,9-es és 5,5-öt erősségűek voltak. A katasztrófa helyi idő szerint nem sokkal öt óra előtt történt. A földrengést követően azonnal cunami-riadót fújtak a karibi térségben. Később megszakadtak az országba irányuló telefonvonalak.

Forrás: MTI

Indulnak a segítők

Az USA, Nagy-Britannia, Venezuela segélyküldeményeket készít elő. Az USA vágógépeket és mentőcsapatot küld, Venezuela 50 fős segélycsapatot ígért, a Nemzetközi Vöröskereszt is segélycsapatot indít, a Világélelmezési Program két repülőgépnyi élelmiszersegéllyel készül. Az Inter-American Development Bank azonnali 200 ezer dolláros gyorssegélyt hagyott jóvá, az ENSZ-főtitkár pedig bejelentette, 10 millió dollárt utalnak át az ENSZ katasztrófaalapjából. Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada, Franciaország, és néhány Latin-Amerikai ország is segítséget ígért.

A földrengés sújtotta Haitira utazik a Magyar Baptista Szeretetszolgálat két munkatársa is. Szerdán indulnak, és csatlakoznak az észak-karolinai baptisták készenlétben álló hatfős csapatához.

A Külügy nem tud magyar áldozatról

A Külügyminisztérium jelenlegi információi szerint nincs magyar állampolgárságú érintettje a Haitin történt földrengésnek - mondta el Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő szerdán. Hozzátette: Magyarországnak nincs Haitin külképviselete, a földrengéshez legközelebbi, Havannában található konzulátus folyamatosan érdeklődik, ám egyelőre nincs magyar áldozatról vagy sérültről információ.

A havannai képviselet felvette a kapcsolatot a telepített idegenvezetőkkel is, tőlük sem kapott magyar érintettről információt, ahogy az utazási irodáktól sem érkezett hír erről. Utóbbiakat kör-emailben kérdezték meg. Mátrai Zsuzsanna elmondta azt is, hogy az Európai Unió válsághelyzet-elemző központja információs fórumot indított, ezen eddig hat ország jelezte érintettségét.