Senkinek sem kell a világjáró jamaicai hitszónok

Vágólapra másolva!
Igazi világjárónak számíthat az iszlamista hitszónokok között Abdullah al-Faisal. A férfi Jamaicában született, Szaúd-Arábiában diplomázott, Nagy-Britanniában lecsukták, majd végigprédikálta Afrikát. Kenyában végül újra bebörtönözték, és most ki akarják utasítani. Hívei pénteken összecsaptak a kenyai rendőrséggel, legkevesebb öten meghaltak a rendőri sortűzben.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb öt ember halt meg az AFP szerint, amikor a kenyai rendőrség tüzet nyitott egy muszlim hitszónok követőire pénteken. Az AP hírügynökség ugyanakkor hét halottról tud. A rendőrök emellett könnygázzal is válaszoltak a többszáz fős tömegre, amely a bebörtönzött Abdullah al-Faisal szabadon bocsátását követelte. Al-Faisal jelenleg egy nairobi börtönben sínylődik.

"Terrorista múltja" miatt Kenya ki akarja utasítani az országból a jamaicai születésű hitszónokot. Nagy-Britanniában négy éve bebörtönözték a férfit, aki gyűlölködő beszédeket tartott a zsidókról és hindukról.

A hitszónok Trevor William Forest néven született Jamaicában, St. James városában - írja róla a BBC. Szülei az Üdvhadsereg tagjai voltak, és a fiú is keresztény nevelést kapott. 16 évesen váratlanul Szaúd-Arábiába ment, ahol nyolc évet tölthetett el feltételezések szerint. Felvette az iszlám vallást, és Rijádban iszlám tanulmányokból szerzett diplomát. Ezután ment Nagy-Britanniába - mintegy 26 éve.

Ezután állt be mélyreható változás a gondolkodásában: hitszónokként Britanniát járta, és gyűlöletbeszédeiben a zsidókat, hindukat és keresztényeket támadta. 2007-ben kiutasították őt a brit hatóságok, így Dél-Afrikában folytatta, amit Európában elkezdett. Később nagy afrikai körutat csinált a kenyai hatóságok szerint: eszméit hirdette Nigériában, Angolában, Mozambikban, Szváziföldön, Malawiban és Tanzániában, mígnem 2009. december 24-én Kenyába érkezett.

Al-Faisalt 2009 utolsó napján vették őrizetbe, nagyjából egy héttel azután, hogy megérkezett Tanzániából. Az apró nyugat-afrikai állam, Gambia bevállalta volna, hogy befogadja a hitszónokot, azonban ehhez nigériai légi segítség kellett volna az átszállás miatt, amit Nigéria megtagadott. Tanzánia is kitiltotta területéről, így innen sem utazhatott tovább.

Az vezetett a véres tüntetéshez, hogy Nairobi központjában muszlim fiatalok gyülekeztek egy mecsetnél. Raila Odinga miniszterelnök hivatalának és Otieno Kajwang bevándorlási miniszternek akartak átadni egy petíciót, de a rendőrség közbelépett. Sok tüntető ráadásul a Szomáliában hatalomra törő iszlamista milícia, az al-Sabab zászlóját lobogtatta.