Haiti földrengés: "Úgy néz ki a város, mintha háborús övezet lenne"

Vágólapra másolva!
Háborús övezethez hasonlította Haiti fővárosát, Port-au-Prince-et a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet helyi partnerszervezetének egyik tagja. A szervezet irodája is összedőlt, két munkatársukat nem találják. Az Egyesült Államok vette át a földrengés sújtotta országban a mentési munkálatok irányítását és az újjáépítést. Több ezer katona szállított segélyszállítmányokat a térségbe, és megkezdték a rend helyreálltását.
Vágólapra másolva!

Több mint egymillió embernek kell pénteken éjszaka is a szabad ég alatt aludnia a Haiti fővárosban. Port-au-Prince házainak 60-80 százaléka összedőlt és lakhatatlanná vált a keddi, 7-es erősségű földrengésben - írja a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közleményében. Mint írták, helyi partnerszervezetük irodája is összedőlt a katasztrófában, két munkatársukat még mindig nem találják.

"Csodával határos módon, több mint két nap után, 55 óra elteltével előkerült a romok alól három munkatársunk. A város úgy néz ki, mintha háborús övezet lenne" - írta a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet helyi partnerszervezetének egyik munkatársára hivatkozva. "Százezrek kószálnak az utcákon hozzátartozókat keresve. A mentési és humanitárius munkálatokat nehezíti, hogy több ENSZ-épület is összeomlott és több mint 100 alkalmazottjuk eltűnt. Az utcákat ellepő törmelékek nehezítik a segélyek eljuttatását az élelmiszer és ivóvíz nélkül maradt lakosság számára. A városban nincs elegendő gép és eszköz az utak megtisztításához és a romok eltakarításához" - írta a segélyszervezet. Mint írták, ennél frissebb információik nincsenek, mert összeomlott a mobilhálózat.

A magyar szervezet 3 millió forintos azonnali támogatást küldött helyi partnerszervezeteinek a humanitárius krízisalapjából. A segélyszervezet továbbra is várja a magyar lakosság és cégek felajánlásait. (Ennek módjáról további infókat itt olvashat.)

Amerika vette át a mentési akció irányítását

Az Egyesült Államok csütörtökön Barack Obama elnök vezetésével hozzálátott, hogy átvegye a földrengés sújtotta Haitin a mentési munkálatok irányítását - katonák ezreinek és segélyszállítmányoknak a helyszínre küldésével -, és helyreállítsa a rendet a jobb időkben is működési gondokkal küzdő karib-tengeri szigetországban.

A katasztrófa miatt megrongálódott port-au-prince-i repülőtéren az amerikai légierő egy különleges alakulata vette kézbe az irányítást és a segélyszállítmányok fogadását.

Hillary Clinton külügyminiszter a Fox News televíziós csatornának azt mondta: "Az Egyesült Államok (Haitin) megpróbálja biztosítani a hatalmat, helyreállítani a kormányzást és hozzálátni ahhoz, amit egy kormánynak kell általában tennie az újjáépítéshez".

Forrás: AFP
További képekért kattintson a fotóra!

Obama amerikai elnök korábban Amerika történetének egyik legnagyobb segélyakcióját ígérte meg Haitinek, és kijelentette: a szükség órájában nem fognak megfeledkezni Haitiről. Obama 100 millió dolláros segélyt ígért a rombadőlt karibi államnak, illetve komoly beruházásokat a helyreállításhoz. A Világbank szintén 100 millió dolláros segélyt ajánlott fel Haitinak. A Vöröskereszt 10 millió dollárral, a Világélelmezési Program pedig 15 ezer tonna élelmiszerrel igyekszik segíteni. Nicolas Sarkozy francia elnök nemzetközi segélykonferencia összehívását javasolta.

Kedden 7,3-as erősségű földrengés rázta meg a karibi Hispaniola sziget nyugati felén fekvő Haitit. A rengés epicentruma a főváros környékén volt, így a nagy népsűrűségű, 3 milliós környéket érintette a legsúlyosabban. Szinte minden épület összedőlt a városban, beleértve az elnöki palotát és az ENSZ helyi központját is.