Janukovics vezet az ukrán elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki Régiók Pártjának vezetője, Viktor Janukovics korábbi kormányfő nyerhette az ukrán elnökválasztás első fordulóját az exit poll felmérések szerint. Julija Timosenko miniszterelnök lehet a második, a jelenlegi államfő, Viktor Juscsenko azonban csak az ötödik helyen áll.
Vágólapra másolva!

Viktor Janukovics győzelmét jelzik elő az exit poll eredményei a vasárnapi ukrán elnökválasztáson: az ellenzéki Régiók Pártjának vezetője a felmérés szerint a szavazatok 31,5 százalékára számíthat. A második helyen Julija Timosenko jelenlegi kormányfő áll a voksok 27,2 százalékkal, harmadikon pedig Szerhij Tihipko volt jegybankelnök 13,5 százalékkal. Viktor Juscsenko jelenlegi államfő a felmérés szerint az ötödik helyen áll 6 százalékkal Arszenyij Jacenyuk volt házelnök mögött, aki 7,8 százalékra számíthat.

Az ismert ukrán közvélemény-kutató intézetek, így a Demokratikus Kezdeményezés Alapítvány és a Razumkov központ közreműködésével készült, a szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésén alapuló országos felmérés szerint a február 7-i második forduló kétesélyes a két első helyezett közötti viszonylag csekély vokskülönbség miatt. Minden attól függ, hogyan sikerül a két jelöltnek maga mögé állítani a többi 16 jelölt szavazótáborát.

Nesztor Sufrics, az ellenéki Régiók Pártja parlamenti képviselője az ICTV televízió műsorában máris gratulált pártja jelöltje, Viktor Janukovics "előzetes győzelméhez", és kijelentette: 2010-es választás pontot tett a narancsszínű hatalom végére. Vira Uljancsenko, Viktor Juscsenko elnök hivatalának vezetője, a Mi Ukrajnánk pártszövetség elnöke az exit poll eredmények ellenére meggyőződését fejezte ki, hogy Juscsenko bekerül a második fordulóba és ő marad Ukrajna elnöke.

Mikoka Tomenko politológus, a Julija Timosenkóról elnevezett pártszövetség parlamenti képviselője a Kanal 5 tv-csatornának nyilatkozva optimistán nyilatkozott. Nem zárta ki az együttműködést a 3. helyen végzett Tihipkóval, és úgy vélte, hogy ideológiai alapon Viktor Juscsenko, Arszenyij Jacenyuk, Volodomir Litvin házelnök és Anatolij Hricenko volt védelmi miniszter választói aligha fognak Janukovicsra szavazni. Mint mondta, az első fordulót megelőző kampánnyal szemben, amelyet a jelöltek Timosenko ellen folytattak, a két forduló közötti kampány várhatóan Ukrajna jövőjéről szól majd.