Nekirontott a fideszes EP-képviselőknek Fico

Vágólapra másolva!
A pozsonyi kormány határozottan visszautasítja a Fidesz támadásait a szlovák EU-biztosjelölt Maros Sefcovic ellen - jelentette ki kedden Robert Fico szlovák kormányfő. Fideszes képviselők azért támadták a szlovák biztosjelöltet, mert ő állítólag öt éve azt mondta, a romák élősködnek a szlovák államon.
Vágólapra másolva!

"Azt ajánljuk, a Fidesz saját országán belül kezelje a komplexusait, ott, ahol romagyilkosságok történnek" - mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki szerint Magyarországon a nemzeti kisebbségek jogai is csorbulnak.

Fico arra reagált, hogy fideszes EP-képviselők hétfőn azért vonták kérdőre a jelenleg is uniós biztosként tevékenykedő jelöltet, mert állítólag azt mondta egy évekkel ezelőtti konferencián: a romák élősködnek a szlovák jóléti rendszeren. Az érintett tagadja, hogy ilyen kijelentést tett volna, de elnézést kért, ha bárkit is megsértett volna.

A szlovák miniszterelnök azt is közölte, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártját (MKP) és annak elnökét, Csáky Pált a Fidesz "meghosszabbította karjának" tartja Szlovákiában, és ez nyugtalanítja őt. Csákyval pedig együttműködik a két szlovák ellenzéki párt, Mikuláš Dzurinda Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniója, valamint a Kereszténydemokrata Mozgalom - tette hozzá a Független Hírügynökség tudósítása szerint

A fideszes Szájer József, a jobbközép irányzatú Európai Néppárt EP-frakciójának alelnöke kedden az MTI-nek azt mondta, hogy a néppárti frakció számára nem volt kielégítő az a válasz, amelyet az Európai Bizottságba jelölt szlovák Maros Sefcovic adott hétfői meghallgatásán az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságában arra a felvetésre, hogy öt évvel ezelőtt a szlovák jóléti rendszer kizsákmányolóinak nevezte a romákat.

"Az Európai Bizottsághoz fordulunk" - mondta Szájer, aki szerint azt kívánják elérni, hogy mivel a kérdéses szavak egy hivatalos uniós rendezvényen hangzottak el, váljon megismerhetővé az akkor szlovák EU-nagyköveti tisztséget betöltő Sefcovic pontos kijelentése. A fideszes EP-képviselő szerint elképzelhető, hogy a felszólalásról hangfelvétel is készült.

Sefcovicot - aki EU-biztosként ténykedik az immár csak ügyvezető jelleggel működő Európai Bizottságban - Robert Fico szlovák kormányfő jelölte az új összetételű testületbe, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság régi-új elnöke pedig az uniós intézményközi kapcsolatokkal, illetve az intézmények igazgatásával foglalkozó területtel kívánja őt megbízni, alelnöki rangban.

Hétfői parlamenti meghallgatásán Sefcovic azt mondta: öt évvel ezelőtti szavaira pontosan nem emlékszik, de az említett kijelentés nem tükrözi saját véleményét, hiszen ő mindig is a romák társadalmi befogadása érdekében tevékenykedett. Szerinte a 2005 januárjában általa mondottakat bizonyára kiragadták a szövegösszefüggésből. Ha azonban akaratlanul megbántott valakit, akkor azért bocsánatot kér - tette hozzá.

Szájer azt mondta, ez a válasz azért nem fogadható el, mert szerinte egy diplomatának, illetve politikusnak vállalnia kell a felelősséget saját szavaiért. A romákra tett megjegyzése nyomán több roma szervezet tiltakozott és követelt bocsánatkérést Sefcovictól, ő azonban öt évig nem volt hajlandó megszólalni, csak most, öt nappal ezelőtt, "amikor nyilvánvalóvá vált, hogy tétje van a dolognak" - fogalmazott Szájer, aki visszautasította azt a feltételezést, hogy Sefcovic számonkérése szlovákellenes megnyilvánulás lenne magyar politikusok részéről.