Vágólapra másolva!
Gyerekként az ír katolikus iskolában, majd az angliai papi szeminárium idején is szexuális zaklatás elszenvedője volt Gabriel Byrne ír színész, rendező. A Közönséges bűnözőkben és A halál keresztútján-ban is szereplő Byrne erről egy ír televíziónak beszélt.
Vágólapra másolva!

Szexuális zaklatástól szenvedett gyerekkorában Gabriel Byrne ír származású színész. Byrne arról beszélt az ír RTÉ televízió egyik beszélgetős műsorában, hogy a Keresztény Testvérek ír szerzetesrend iskolájában zaklatták, majd amikor 11 évesen Angliába ment papi iskolába, akkor a klérus egy ottani tagja is molesztálta őt.

"Sajnálatos módon megtapasztaltam, milyen a szexuális zaklatás. Mindenki számára ismert tény volt, hogy ott volt az a férfi közöttünk, akivel jobb, ha nem maradsz egyedül az öltözőben... Évekbe telt, mire lerendeztem magamban a dolgot, és megbocsátottam azokért, az akkor engem nagyon bántó tettekért" - mesélte a színész.

Az angliai zaklatásról azt mondta, nem tartott túl sokáig, "de nagyon érzékeny időszakban történt". "Azt hiszem akkor érintett nagyon súlyosan a dolog. De ha későbbi életemre gondolok, és hogy milyen nehézségeim voltak bizonyos dolgokkal, nem kizárt, hogy azokhoz is hozzájárult (a zaklatás)" - idézte a Guardian. A többek között a Közönséges bűnözők-ben, A halál keresztútján-ban és a Stigmatá-ban is szereplő Byrne korábban nyíltan beszélt depressziós problémáiról és alkoholista időszakáról is.

Byrne azt mondta, négy és fél év tanulás után kiugrott a papi iskolából. "Az egyik szünetben elmentem Londonba, és felszálltam egy buszra két miniszoknyás lány mögött, akkor ott véget is ért számomra (a papi szeminárium)."

Az ír katolikus egyházon, illetve a Keresztény Testvérek szerzetesrenden belül folyó zaklatásokról tavaly bemutattak egy terjedelmes jelentést, amely a huszadik század hat évtizedének viszonyait tárta fel. Több száz zaklatásos esetet találtak. A jelentésről szóló hírünket itt találja, a zaklatásokról pedig itt olvashat bővebben.