Korrupt fegyvergyárosokra csaptak le Las Vegasban

Vágólapra másolva!
22 embert vettek őrizetbe az USA-ban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy vesztegetéssel akartak győzni egy afrikai ország fegyverbeszerzési tenderén. A különböző fegyvergyárak képviselőit az FBI csalta kelepcébe Las Vegasban.
Vágólapra másolva!

Különböző hadiipari vállalatok összesen 22 igazgatóját vették őrizetbe az FBI ügynökei Las Vegasban egy vesztegetési ügyben. Az amerikai nyomozók három éve vizsgálódtak, és a végén Las Vegasban, egy fegyver- és vadászati kiállításon csalták kelepcébe a gyanúsítottakat.

Az egyik FBI-nyomozó egy meg nem nevezett afrikai ország kormányának képviselőjeként mutatkozott be mint a védelmi tárca fegyvervásárlással megbízott ügynöke, aki 15 millió dolláros fejlesztést tervez az elnöki gárdánál.

Az amerikai nyomozók szerint a különböző fegyvergyárak és fegyverkereskedők (többnyire amerikai cégek, de volt köztük két brit és egy izraeli is) képviselői hajlandók lettek volna 20 százalékos kenőpénzt fizetni az ügynöknek, ha ők kapják meg a szerződést. A letartóztatottak között három brit állampolgár is volt, a brit hatóságok további hét, az ügyhöz kapcsolódó embert keresnek.

Az érintett cégek között van fegyver- és lőszergyár, golyóálló felszereléseket, illetve taktikai, ballisztikus rendszereket előállító üzem is. Az USA-ban összesen 14 helyszínen tartottak házkutatást.