Mérges pókok özönlötték el Sydney külvárosait

Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy hónapban elszaporodtak az életveszélyes méreggel rendelkező, a világ legagresszívebb pókjai közé tartozó tölcséres pókok Sydney külvárosaiban. A pókinváziónak a szokatlanul száraz idő és a magas páratartalom lehet az oka.
Vágólapra másolva!

Az ausztráliai Sydney külvárosait elárasztották az életveszélyes méreggel rendelkező tölcsérhálós pókok (Atrax robustus). Sydney-ben karácsony óta magas a páratartalom, nagy a szárazság, amit csak esetenként szakít meg egy felhőszakadás. Ilyen időben a hím tölcsérhálós pókok - amelyek veszélyesebbek a nőstényeknél - elkezdenek párt keresni, és betévedhetnek kertekbe és házakba is. Az Ausztráliában őshonos pók marása halálos is lehet, ha áldozata nem kap két órán belül orvosi segítséget.

"Szerintem a klímaváltozás is benne lehet a dologban. Az év ezen időszakában nedvesebb és hűvösebb szokott lenni az idő. Sokkal több pók van, mint egy éve" - mondta a pókok által megcsípettek forródrótjának egyik munkatársa. A tölcséres pók az egyik legagresszívebb pókfajta, testének hossza az öt centimétert is elérheti, és fél méter magasra is föl tudnak ugrani. Ausztráliában az elmúlt 100 évben 13 ember halt meg a tölcsérhálós pók csípésében, de 1981 óta erre nem volt példa.