Gyerekek tűnnek el a haiti kórházakból

Vágólapra másolva!
Tizenöt gyerek tűnt már el a haiti kórházakból a múlt heti földrengés óta. Az ENSZ gyermekalapja szerint valószínű, hogy gyermekkereskedők használták ki az országban uralkodó kaotikus állapotokat, és külföldi szülőknek adták el őket. Ez korábban is előfordult Haitin, de attól tartanak, hogy a földrengés után sok gyerek juthat erre a sorsra.
Vágólapra másolva!

Gyerekek tűnnek el a haiti kórházakból a múlt heti pusztító földrengés óta - közölte pénteken az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF. A szervezet szerint félő, hogy az eltűnt gyerekek külföldi örökbefogadó szülőkhöz kerültek gyermekkereskedők útján.

"15 esetet dokumentáltunk, amelynek során a gyerekek kórházakból tűntek el, és nem a saját családjukhoz kerültek" - mondta az UNICEF egyik illetékese, Jean Luc Legrand. Mint mondta, évek óta dolgoznak Haitiben, és nem először találkoznak ezzel a problémával. Véleménye szerint a gyermekkereskedelem már korábban is létezett az országban, és a legaggasztóbb, hogy a kerekedők a "nemzetközi gyermekpiaccal" állnak kapcsolatban.

Az UNICEF az elmúlt héten már figyelmeztette a világ országait, hogy közvetlenül a természeti katasztrófa után egyelőre ne támogassák a Haitiről származó gyerekek adoptációját. Több ország - így Belgium, Kanada, Franciaország, Németország, Hollandia, Spanyolország és az Egyesült Államok - ugyanis könnyített örökbefogadási eljárást készül bevezetni a haiti gyerekek leendő nevelőszüleinek.

Legrand szerint a haiti gyerekek sorsa nagyon hasonlít az öt évvel ezelőtti dél-ázsiai szökőár keltette helyzethez: a kereskedőhálózatok ugyanis akkor is azonnal akcióba léptek, hogy elrabolják és külföldre vigyék a gyerekeket. Az ENSZ Emberjogi Főbiztosságának (UNHCHR) szóvivője, Rupert Colville is elismerte, hogy a haiti gyerekekkel való kereskedés létező probléma. Mint mondta, a kiskorúak illegális külföldre vitele a következő hetekben és hónapokban könnyen riasztó méreteket ölthet.

Az UNICEF által említett 15 gyerek sorsáról, életkoráról, vagy személyi adatairól az ENSZ egyik szerve sem árult el egyelőre további részleteket.