Feladják a túlélők keresését Haitin

Vágólapra másolva!
Bár még találtak egy 84 éves asszonyt a romok alatt, a túlélők után kutató mentőcsapatok lassan abbahagyják a munkát a földrengés sújtotta Haitin. Az ENSZ szerint a túlélők keresése helyett a segélymunkára koncentrálnak, miközben az élet kezd visszatérni a normális kerékvágásba.
Vágólapra másolva!

Tíz nappal a földrengés után - helyi idő szerint csütörtökön - a mentőcsapatok találtak a romok alatt egy 84 éves nőt, aki azonban nagyon rossz állapotban van. "Nagyon kevés a remény, de próbáljuk megmenteni az életét" - idézte az AP hírügynökség az egyik orvost.

Közben a túlélők utáni kutatás kezd alábbhagyni és inkább a mentésre és segélyezésre koncentrálnak - közölték az ENSZ képviselői. A mentőcsapatok elhagyják a helyszínt, ahogy egyre fogy a remény arra, hogy túlélőket találjanak a romok alatt - közölte Elizabeth Byrs szóvivő.

A BBC szerint az élet kezd visszatérni a normális kerékvágásba, kinyitott néhány üzlet és a buszok is járnak. Sokan ugyanakkor elhagyják a földrengés által különösen sújtott fővárost, Port-au-Prince-t.

A karibi szigetországot január 12-én sújtotta nagy erejű földrengés, amely másfél millió embert tett otthontalanná, a halottak száma pedig becslések szerint a 200 ezret is elérheti.

A haiti kormány pénteken jelentette be, hogy sátorvárosokat épít vidéken 400-500 ezer fővárosi számára, aki hajlék nélkül maradt a múlt heti földrengés miatt, és azóta az utcákon él. Az új táborokat olyan helyekre telepítik, ahol már létezik néhány alapvető feltétel az ellátásukra. Az első a hónap végére készülhet el, mert el kell egyengetni a talajt, ki kell építeni a vízellátást és a csatornákat, be kell szerezni és fel kell állítani a sátrakat.

Elsődleges az a szempont, hogy megelőzzék járványok terjedését a Port-au-Princ-ben rögtönzött menekülttáborokban nyomorgók között - mondta Fritz Longchamp, az államelnöki iroda vezetője.

A mentést és a segélyosztást rengeteg útakadály nehezíti a segélyek szétosztását Haitin - közölte pénteken az ENSZ humanitárius segítségnyújtást koordináló hivatala (OCHA). A világszervezet munkatársai műholdfelvételekről csaknem hétszáz olyan akadályt - leszakadt hidakat, úttorlaszokat, összeomlott épületeket - számláltak össze, amely lehetetlenné teszi a segélyek elszállítását rendeltetési helyükre.

Közben az amerikai belbiztonsági miniszter közölte, az Egyesült Államok ezután is visszafordítja a haiti illegális bevándorlókat. Janet Napolitano elmondta: a karibi országot sújtó földrengés súlyos katasztrófa volt, de nem lehet rá menekültkérelmet alapozni.