Tisztes életéért aggódik a tumbai mészáros

Vágólapra másolva!
Szemtanúk szerint banánlevél-szoknyában, machetével gyilkolta a tuszikat 1994-ben Ruandában Dr. Sosthene Munyemana, aki az utóbbi években az egyik francia kisvárosban dolgozott sürgősségi orvosként. A "tumbai mészárosként" is emlegetett egykori nőgyógyász kiadását évek óta sikertelenül próbálja elérni Ruanda, most megtörhet a jég.
Vágólapra másolva!

Nehéz napokat él át Dr. Sosthene Munyemana, egy délnyugat-franciaországi kisváros, Villeneuve-sur-Lot kórháza sürgősségi osztályának orvosa. A helyben megbecsült ruandai származású doktort a múltja kísérti: szerdán letartóztatták a hatóságok, és ugyan szabadlábra helyezték, de nem utazhat el, és rendszeresen jelentkeznie kell, mivel hamarosan bíróság dönt arról kiadják-e szülőhazájának.

Ruanda ugyanis népirtás miatt keresi a doktort, aki ellen 2006-ban nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak, de a francia hatóságok eddig vonakodtak kiadni. A körülötte zajló huzavona azonban ennél régebb óta tart, Ruanda több mint tíz éve szeretné elérni kiadatását.

A tumbai mészáros

Munyemanát az 1994-es közel 800 ezer ember halálát okozó mészárlásokban játszott szerepe miatt keresik. A szemtanúk által csak "tumbai mészárosnak" nevezett férfi a ruandai hatóságok szerint aktívan részt vett a tuszik elleni atrocitásokban, amelyet ő maga tagad, szerinte hamisan vádolják.

Az orvosi egyetemet Franciaországban elvégző Munyemana a mészárlás idején Ngoma körzet Tumba nevű városában élt, Ruanda legfőbb oktatókórházában dolgozott szülész-nőgyógyászként és kutatóorvosként. Az African Rights jogvédő szervezet szerint eleve jó kapcsolatot ápolt a radikális hutukkal, személyes kapcsolatban állt például Jean Kambanda ügyvezető kormányfővel, akinek hivatali ideje alatt a mészárlás zajlott, és aki jelenleg Maliban tölti emitt rá kiszabott életfogytig tartó börtönbüntetését.

A jogvédők szerint a mészárlások idején Munyemana felelt a főleg orvosok és más magasan képzett emberek által lakott Tumba rendjéért, de ebbéli minőségében négy nappal a vérengzések előtt gyújtó hatású beszédet mondott. "Ellenségeink a mi városészünkben vannak, és rájuk kell mutatni" - szólította fel az embereket szomszédjaik ellenőrzésére. "Ő volt a felelős Tumba rendjéért, de ő volt az első, aki megszegte a békét" - idézett a jogvédők jelentése egy szemtanút.

Kabátban és banánlevélben

Az 1994. április 21-én kezdődött vérengzésekből ő is kivette a részét. Szemtanúk fekete hosszú kabátba és banánlevelekbe öltözve, machetével, vasdoronggal, karddal, esetleg lőfegyverrel a kezében látták. Állítólag lőszereket is osztott, listákat állított össze kivégzendő tuszikról, ő jelölte ki, mely házakat ellenőrizzék, éjszakai őrjáratokat vezetett, és maga is részt vett az elmenekült tuszik búvóhelyeinek felkutatásában.

Az általal vezetett csapat elsősorban magasan képzett tuszikat keresett, áldozataikat gyakran pöcegödrökbe dobták, volt, akit élve. Sokakat fogott el. "Egyik kezében egy nagy kard, a másikban a kulcs, rajta banánlevél, fején egy nagy fejlámpa - mint a bányászoké" - mesélte róla az egyik túlélő, akit sokadmagával zárt be egy pincébe.

Az African Rights szerint Tumbán kívül is folytatta akcióit, több alkalommal utazott szülőhelyére, Musambirába, ahol többek között olyan tanácsokkal látta el a helyieket, hogy a tuszik holttesteit ne a település határába dobálják, hanem vigyék messzebbre.

Példát mutatott

Letartóztatása komoly előrelépés a ruandai-francia kapcsolatokban. Párizs ugyanis korábban ellenséges viszonyban volt Paul Kagame ruandai elnök kormányával, akit egy francia vizsgálóbíró 2006-ban személyesen tett felelőssé a mészárlásokért, mivel 1994-ben szerinte az ő emberei lőtték le azt a repülőgépet, amelyen Juvénal Habyarimana korábbi ruandai elnök utazott burundi kollégájával. Sokan a francia támogatást élvező Habyarimana halálát tekintik a vérengzések közvetlen kiváltó okának.

Kagame kormánya azzal vádolta a franciákat, hogy felfegyverezték a hutukat, akik aztán ezekkel a fegyverekkel gyilkolták tuszi honfitársaikat. A fővárost, Kigalit elfoglaló tuszik vezetőjeként a vérengzés után elnökké lett Kagame és társai megvádolása miatt szakította meg Ruanda a diplomáciai kapcsolatokat 2006-ban Párizzsal, amelyet tavaly novemberben állítottak helyre.

Munyemanán kívül számos Franciaországban élő ruandait keresnek a népirtások miatt. Közülük sokan kértek francia menedékjogot, de a hatóságok ezt megtagadták tőlük. Igaz, keveseket is adtak ki Ruandának és Munyemana ügye éppen ebben a hozzáállásban jelezhet változást.

"Mindig nehéz megállapítani, kik voltak a nagy halak a népirtás vádlottjai között. De Munyemana fontos helyi személyiség. Nagy tiszteletben álló orvos volt, aki az egyetemen tanított, és puszta kézzel ölt embereket. Karddal vágta le őket, még azokat is, akik a kóróházban kerestek menedéket. Nem csak gyilkolásra buzdított másokat, hanem maga is ölt. Ha egy neves orvos machetével hadonászik az utcán, az egyszerű emberek gondolkodás nélkül követik a példáját" - idézte a Chrisitian Science Monitor Rakiya Omaart, az African Rights kutatóját.