Szeptemberre halasztották az afganisztáni választásokat

Vágólapra másolva!
Az eredetileg tervezett május 22-i időpont helyett csak szeptember 18-án tartják meg a parlamenti választásokat Afganisztánban - jelentette be vasárnap a választási bizottság. Szeptemberig még meg akarják reformálni a választási rendszert, hogy el lehessen kerülni a csalásokat.
Vágólapra másolva!

Szeptember 18-ra halasztják az afgán parlamenti választásokat, amelyeket eredetileg május 22-re tűztek ki - jelentette be vasárnapi kabuli sajtóértekezletén Fazel Ahmed Manavi, a központi választási bizottság egyik tisztségviselője.

Fazel Ahmed Manavi közölte, hogy a választásokat pénzhiány, biztonsági okok és szervezési nehézségek miatt halasztják el. Ezenkívül a halasztás szerintük lehetőséget ad a választási rendszer reformjának keresztülvitelére - tette hozzá.

A választások elhalasztását a nyugati országok szorgalmazták éppen amiatt, mert időt akartak nyerni a reformok megvalósítására, hogy el lehessen kerülni a 2009-es elnökválasztást beárnyékoló csalásokat. Afganisztáni források pedig korábban közölték, hogy továbbra is hiányzik a választások lebonyolításához szükséges 120 millió dollár egy része.

Daud Ali Nadzsafi, a választási bizottság elnöke még január 2-án jelentette be, hogy május 22-re tűzik ki a parlamenti választásokat. Nadzsafi akkor úgy nyilatkozott, hogy a voksolás lebonyolításához 120 millió dollárra lenne szükség, ebből 50 millió még hiányzik. Az adományozó országok a jelek szerint az elmúlt időszakban sem bocsátották Kabul rendelkezésére az említett összeget.

A tavaly augusztusi, csalások által beárnyékolt elnökválasztás után sokan a parlamenti választások elhalasztására buzdították Hamid Karzai elnököt, aki azonban mindeddig ragaszkodott az alkotmány betartásához. Az alaptörvény értelmében a törvényhozási választásokat májusban kellene megtartani.