Vágólapra másolva!
Továbbra sem tudják kimenteni a Machu Picchun szombat óta tartózkodó majdnem 2000 turistát, akik az Aguas Calientes nevű faluban rekedtek. Az odavezeteő vasútvonalat sziklaomlások zárták el szombaton, a légi mentés az esőzések miatt egyelőre lehetetlen.
Vágólapra másolva!

A Peru délkeleti részén folytatódó heves esőzések miatt meghiúsult a Machu Picchun rekedt több mint 1900 turista légi úton való kimentése.
Kedden hétre emelkedett a térséget sújtó természeti csapás áldozatainak száma: az Andok lejtőin meghalt egy argentin hegymászó és egy helyi idegenvezető is.

A limai kormány - amely a halálos áldozatokat is követelő földcsuszamlások és sziklaomlások miatt még hétfőn rendkívüli állapotot rendelt el a térségben - négy rendőrségi és katonai, valamint két magán helikoptert mozgósított az inkák egykori utolsó fellegvára közelében várakozó európai, latin-amerikai és észak-amerikai turista légi úton való kimentésére.

A rendkívüli időjárási körülmények miatt azonban mindössze hetven embert sikerült elszállítaniuk, és a többiek a keddi napot is az eső fogságában töltötték.

A turisták valójában a Machu Picchu lábánál fekvő Aguas Calientes faluban rekedtek, miután a közeli Cuzcóból ide vezető magas hegyi vasútvonalat sziklaomlások rongálták meg és zárták el már szombaton. A turisták állítólag 3-4 napra elegendő élelemmel rendelkeznek.
A természeti csapás következtében keddig meghalt hét ember többsége helyi földműves volt, akik a medréből kilépett Vilcanota folyó közelében laktak.

A Machu Picchu a spanyol hódítók elől elmenekült inkák utolsó fővárosa, az "elveszett" város Peruban. A perui Andok déli láncolatában, Cuzcótól körülbelül 115 kilométernyire, az Urubamba folyó völgyében, az Urubamba 2450 méter magas hegycsúcsán fekszik.