Elhunyt Howard Zinn, az amerikai nép történésze

Vágólapra másolva!
Szerdán meghalt Howard Zinn amerikai történész, baloldali politikai aktivista. A 87 évesen elhunyt Zinn legfontosabb műve egy alternatív amerikai történelemkönyv, a perifériára szorult népcsoportok szemszögéből megírva. A háborúellenes és emberjogi aktivistaként is ismert Zinn utolsó esszéjében Barack Obama amerikai elnököt kritizálja.
Vágólapra másolva!

Szívroham miatt elhunyt szerdán Howard Zinn amrikai történész, a Bostoni Egyetem professzora, baloldali politikai, emberjogi és háborúellenes aktivista. A Massachusetts államban élő Zinnt kaliforniai tartózkodása alatt érte a halál. 87 éves volt.

Fő művét Az Egyesült Államok népeinek történetét, több mint egymillió példányban adták ki, jóllehet alig reklámozták. A könyvben baloldali szemszögből mutatja be az USA történetét, ahol Kolumbusz Kristóf felfedező helyett népirtó, ahol az amerikai alapító atyák csak a népi mozgalmak megerősödésének elkerülésére robbantották ki a függetlenségi háborút, ahol Andrew Jackson elnök az indiánok földjeinek elrablója, ahol az egymást követő demokrata Jimmy Carter és republikánus Ronald Reagan, illetve idősebb George Bush elnökök egy követ fújnak: a nagyvállalatok érdekeire vigyáznak. A könyv ünnepli a munkásokat, feministákat és háborúellenes aktivistákat. Történész kollégái előszeretettel bélyegezték hivatalos vitatkozónak, könyve mégis kulturális ikonná vált.

Tisztelői között megtalálható Oliver Stone filmrendező, Bruce Springtseen zenész - akinek Nebraska című albumát a könyv inspirálta - illetve Matt Damon és Ben Affleck filmszínészek. Az Egyesült Államok népének története még a Sopranos maffiózós tévésorozatban is feltűnik.

Zinn zsidó bevándorlók gyerekeként született New Yorkban, Brooklynban nőtt fel. Az amerikai légierő kötelékében részt vett a második világháborúban az európai hadszíntéren. Ki is tüntették, de mindörökre kiábrándult a harcokból. A New York-i és a Columbia Egyetemen tanult történelmet, majd tanítani kezdett. Bekapcsolódott a feketék polgárjogi mozgalmába, számos ülősztrájkot szervezett, felszólalt a vietnami háború ellen. 1988-ban vonult nyugdíjba, jellemző, hogy utolsó munkanapján tanítványaival együtt részt vett a Bostoni Egyetemen dolgozó ápolónők élőláncos megmozdulásán.

Számos könyvét adták ki, sőt drámákat is írt, utolsó esszéje a múlt héten jelent meg a Nationben, amelyben Barack Obama elnök első évét értékelte, akitől nem várt túl sokat, ezért nem is csalódott benne. "Azt hiszem Obama retorikája sok embert elkápráztatott, és ezeknek az embereknek most meg kell érteniük, hogy Obama egy középszerű elnök lesz - ami a mi időnkben veszélyes elnököt jelent -, hacsak egy nemzeti mozgalom nem készteti jobb irányba" - idézte a New York Times.