Hóviharok bénítják meg Csehország közlekedését

Vágólapra másolva!
Mínusz harminc fokos hideg után komoly hóviharok zúdultak Csehországra. Az egyik legfontosabb autópálya, több közút és vasútvonal nehezen járható. A rendőrség arra bíztat mindenkit, hogy ne üljön autóba.
Vágólapra másolva!

Súlyos fennakadások és problémák voltak csütörtök reggel a közúti és vasúti közlekedésben Csehországban. Gyakorlatilag az ország egész területén éjfél óta sűrűn havazik, több régióban hóviharok tombolnak, és akadozik, csak nagy nehézségekkel működik a városi tömegközlekedés is. A nagyvárosokban gondok vannak a parkolással is, mert a parkolóhelyeket az éjjel befújta a hó. Helyenként 20-30 centiméternyi hó is lehullott az éjszaka.

A kora reggeli helyzetjelentések szerint a vonatok országszerte 20-30 perces késéssel közlekednek, mert a síneket helyenként befújta a hó, míg másutt a kidőlt fákat kell eltakarítani. Több tucatnyi járat a rossz időjárási viszonyok miatt el sem indult. A legtöbb gond Prága környékén, a közép-csehországi régióban volt.

Az utak mindenütt síkosak, havasak, és az északi hegyvidékeken több út járhatatlan. Néhány helyen kamionok akadályozzák a forgalmat, mert nem tudnak megbirkózni a síkos emelkedőkkel. A rendőrség felhívta a lakosság figyelmét, hogy akinek feltétlenül nem szükséges, az inkább ne üljön autóba.

A Brnót Prágával összekötő forgalmas D1-es autópálya szintén csúszós és be van havazva. A Brno felé vezető oldal reggel le volt zárva, mert a 147. kilométerkőnél összeütközött két kamion. A balesetben senki sem sérült meg. Országszerte a szokásosnál jóval több közúti baleset történt, többnyire koccanások. Súlyos balesetről nincs hír.

Csehországban rendkívül hideg volt az elmúlt éjszaka. A német határon fekvő Érchegységban és Karlovy Vary környékén is helyenként mínusz harminc Celsius-fok körüli fagyot mértek. Majdnem harminc fokos fagyokat mérték Észak-Morvaországban is.