Kilencre nőtt a liége-i házrobbanás áldozatainak száma

Vágólapra másolva!
Porban és hideg téli időben dolgoznak a mentőcsapatok a belgiumi Liége városában, ahol szerda hajnalban gázrobbanás miatt összeomlott egy ötemeletes lakóház. Az épületben még lehet túlélő, egy 13 éves kislányt is sikerült kihúzni a romok alól csütörtök hajnalban. Eddig kilenc halottról, és legkevesebb 21 sérültről tudni, de a belga belügyminiszter szerint akár húszan is meghallhattak a robbanásban.
Vágólapra másolva!

Akár 20 halottja is lehet a belgiumi Liege ((liezs) városában történt szerdai házomlásnak, amit egy gázrobbanás okozott - mondta csütörtökön a belga belügyminiszter. "Kilenc holttestet hoztak fel eddig a romok alól, de számos jel mutat arra, hogy többen lelhették halálukat, így akár 20 halottja is lehet a tragédiának"- mondta Annemie Turtelboom.

A mentési munkálatokat le kellett állítani, mert félő, hogy a szomszédos házak is leomlanak. A robbanásban, majd az omlásban legkevesebb 21-en sérültek meg, közülük hárman súlyosan - közölte a Belga hírügynökség. Legalább egy tucat emberről, akik a házban éltek, nincs semmi hír. A kutatást csak akkor folytathatják, ha a szomszédos házak szerkezetét megerősítették.

Csütörtök reggel sikerült egy 13 éves kislányt élve kimenteni a romok alól. Egy ember még mindig a romok alatt lehet. "Két emberrel tudtunk beszélni, bár nem tudjuk, kik lehetnek a romok alatt" - mondta Veronique Baccus rendőrségi szóvivő. "Addig fogunk dolgozni, amíg biztosak nem leszünk afelől, hogy már senki sincs a romok alatt" - jelentette ki Jean-Marc Gilissen tűzoltóparancsnok az RTL televíziónak.

A mentést nehezítette az omlás utáni nagy por, a szállingózó hó és a nagy hideg az AP szerint. II. Albert belga király is a helyszínre sietett az AP szerint, hogy támogatásáról biztosítsa a mentőcsapatokat és az áldozatokat. A házban az AP információi szerint 14-en éltek, de a robbanás idején többen is az épületben lehettek. Mintegy 100 embert ideiglenes menedékhelyen szállásoltak el.

Szerda hajnalban történt gázrobbanás a kelet-belga város központjában, egy ötemeletes házban. Az épület órákkal később összedőlt. A környék házai is megrongálódtak, számos ablak betört még száz méterre is és parkoló autók szenvedtek károkat. A városháza épülete is megrongálódott, és több tucatnyian maradtak gázfűtés nélkül a hideg téli időjárásban.