Maffiaellenes intézkedéseket fogadott el az olasz kormány

Vágólapra másolva!
Tízpontos intézkedési tervet fogadott el az olasz kormány a maffiaellenes harcról. A terv elsősorban a maffia üzleti érdekeit veszi célba.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli intézkedési tervet fogadott el az olasz kormány a maffiaellenes harcról csütörtökön calabriai kihelyezett ülésén. A tízpontos terv központi eleme, hogy felállítanak egy új országos hatóságot, amelynek az lesz a feladata, hogy kezelje a maffiától lefoglalt javakat. Az elmúlt másfél évben 15 ezer vagyontárgyat foglaltak le a szervezett bűnözés elleni küzdelemben, összesen 9 milliárd euró értékben.

Az intézkedési terv elsősorban a maffia üzleti érdekeit veszi célba. Többek között szigorúbb ellenőrzést vezetnek be, hogy megakadályozzák, hogy maffiakapcsolatokkal rendelkező építőipari vállalkozások nyerjenek el állami megbízásokat.

Emellett újabb intézkedésekkel próbálják meg felvenni a harcot a mérgező hulladék illegális kereskedelmével, amelyből szervezett bűnözői csoportok évente több millió eurós hasznot húznak. Az olasz kormány a dél-olaszországi feketemunka felszámolását célzó intézkedéseket is hozott.

Az olasz kormány azután döntött úgy, hogy Calabria székhelyén tart kihelyezett ülést, hogy január 3-án pokolgép robbant a városi bíróság előtt. A merényletet a helyi maffia, a 'Ndrangheta provokációjának tartják. A calabriai 'Ndranghetát tartják a legveszélyesebbnek a négy nagy olasz maffia közül - a másik három a szicíliai Cosa Nostra, a nápolyi Camorra és a pugliai Sacra Corona Unita.