Berágott a szlovák kulturális minisztérium Bajnaira

Vágólapra másolva!
Meglepődött és felháborodott a szlovák kulturális minisztérium azon, hogy a magyar kormány pénzalapot hoz létre, amelyből a szlovákiai nyelvtörvény miatt megbírságolt embereket kárpótolják. Szerintük ez a lépés beavatkozás a szlovák belügyekbe.
Vágólapra másolva!

A szlovák kulturális minisztérium úgy véli, hogy a magyar kormány által a szlovák nyelvtörvény miatt megbírságolt emberek megsegítésére létrehozott alap beavatkozás Szlovákia belügyeibe. "Az államnyelvtörvény nem érinti a kisebbségi nyelvhasználatot, hanem a Szlovák Köztársaság minden állampolgárának, nemzetiségre való tekintet nélkül biztosítja az információkhoz való jogot" - közölte a tárca sajtóosztálya pénteken.

Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy a magyar kormány 50 millió forintos nyelvalapot hoz létre február 1-től azoknak a szlovákiai magyaroknak a kárpótlására, jogsegélynyújtásra, akiket megbírságoltak magyar anyanyelvük használata miatt.

Az elosztók

A miniszterelnök csütörtökön közölte, a pénz a Szlovákiai Magyarok Kisebbségi Kerekasztalán és annak háttérintézményén, a Fórum Intézeten keresztül juthat el az érintettekhez. A két szervezet jogi és pénzügyi segítséget, valamint tanácsot, támogatást és kárpótlást ad az eljárás alá vont vagy megbírságolt magyaroknak.

Petőcz Kálmán, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala vezetője szerint a pénz nagy részét alapvetően a jogi tanácsadásra, jogtudatfejlesztésre, a nyelvtörvénnyel kapcsolatos háttérmunkák, elemzések készítésére használják fel, az összeg töredéke jut csak kártérítésre. Petőcz szerint ugyanis legalább fél évig nem szabnak ki bírságot a nyelvtörvény megsértése miatt.

A somorjai Fórum Intézet munkatársa szerint "nagyon komolyan meg kell fontolni", hogy kinek és mit kell kifizetni. A pénz felhasználásával kapcsolatban Petőcz az Új Szó című szlovákiai magyar lap pénteki számában leszögezte: "Egy precíz szabályrendszert kell kidolgozn.i"

A 2009 júniusában elfogadott szlovák nyelvtörvény szerint akár 5000 eurós pénzbüntetés is kiszabható azokra, akik megsértik a kisebbségek anyanyelv-használati jogait korlátozó nyelvtörvényt. A pénzbüntetést írásos figyelmeztetésnek kell megelőznie, amely felhívná az illető figyelmét a hiányosságra. A témáról bővebben itt olvashat.