Szabad tüntetésért tüntetőket állítottak elő Moszkvában

Vágólapra másolva!
Engedély nélkül tüntető 50 ellenzékit állítottak elő vasárnap Moszkvában, akik minden 31 napos hónapban megpróbálnak tüntetni az alkotmány 31. cikkelye érdekében. A cikkely biztosítja a jogokat a békés gyülekezéshez, gyűlésekhez és tüntetésekhez.
Vágólapra másolva!

Moszkvában a rendőrség neves ellenzékieket állított elő vasárnap, akik az alkotmány gyülekezési jogról szóló cikkelyének védelmében tüntettek engedély nélkül.

A moszkvai tüntetők - szemtanúk szerint mintegy 400 ember -, kitartóan skandálták a "szégyen!" szót. Legalább 50 személyt előállítottak, köztük Borisz Nyemcov ismert politikust, Eduard Limonovot, a betiltott nemzeti bolsevisták vezetőjét és egyben a Másik Oroszország ellenzéki koalíció társelnökét - akit a december végi hasonló tüntetésen szintén előállítottak és utána pénzbírsággal sújtottak -, Oleg Orlovot, a nemrég az Európa Parlament gondolatszabadságért odaítélt Szaharov-díjával kitüntetett Memorial jogvédő szervezet vezetőjét és Lev Ponomarjovot, az Emberi Jogokért mozgalom vezetőjét.

Ljudmilla Alekszejevát, a legrégebbi orosz jogvédő szervezet, a Moszkvai Helsinki Csoport idős vezetőjét a rendőrök csupán kivezették a tolongásból.

Több előállított ember nyilatkozott az Interfax hírügynökségnek a rendőrségi buszból: egyesek azt mondták, hogy a rendőrök kevésbé agresszívak, mint az előző tüntetéseken, mások szerint viszont igen keményen léptek fel.

Az ellenzék számos szervezete minden 31 napos hónapban megpróbál tüntetni az alkotmány 31. cikkelyének védelmében, amely biztosítja az állampolgárok jogát a békés, fegyverek nélküli gyülekezéshez, gyűlésekhez és tüntetésekhez. Oroszországban az ilyen megmozdulásokhoz a városi hatóságok engedélye szükséges. Az ellenzék többszöri kísérlet ellenére ugyanakkor még soha nem kapott engedélyt a kért helyszínre, a Kreml mellett, a Vörös tér egyik bejáratánál lévő Triumfalnaja térre.