Slotáék beperelnék Magyarországot a nyelvalap miatt

Vágólapra másolva!
A Szlovák Nemzeti Párt szerint be kellene perelni Magyarországot azért, mert a magyar kormány 50 millió forintos alapot hoz létre azoknak a szlovákiai magyaroknak a kárpótlására, akiket megbírságoltak anyanyelvük használata miatt a szlovák nyelvtörvény értelmében. A szlovák párt szerint ezzel a magyarok arra biztatják a Szlovákiában élő magyarokat, hogy ne tartsák be a törvényt.
Vágólapra másolva!

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) első alelnöke, Anna Belousovová szerint Magyarországot be kell perelni a nemzetközi bíróságon, mert szerintük a nyelvalap létrehozásával törvénysértésre biztatja a szlovákiai magyarokat.

"A Szlovák Köztársaság kulturális minisztériuma úgy látja, hogy ez beavatkozás belügyeinkbe, de én szerintem ez még sokkal rosszabb dolog. Egy állam egy másik állam polgárait arra biztatja, ne tartsák be annak az államnak a törvényeit, amelyben élnek" - jelentette ki Anna Belousovová a szlovák közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában.

Szerinte a nyelvalap létrehozására "kemény nemzetközi választ" kell adni. Felszólította a szlovák parlamentet: határozatban kötelezze a kormány arra, hogy perelje be Magyarországot a nemzetközi bíróságon.Pavol Abrhan, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnökségi tagja, Belousovová vitapartnere "helytelen és nem korrekt" lépésnek minősítette a magyar kormány döntését a nyelvalapról. Az ellenzéki politikus szerint azonban semmiféle parlamenti határozatra nincs szükség, ha a koalíció lépni akar ebben az ügyben, a kormány a törvényhozás döntése nélkül is cselekedhet.

Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy a kormány 50 millió forintos alapot hoz létre február 1-jétől azoknak a szlovákiai magyaroknak a kárpótlására, akiket megbírságoltak anyanyelvük használata miatt Szlovákiában. Az alapról részletesen korábbi cikkünkben, itt olvashat.

A szlovák nyelvtörvény módosítását 2009 júniusában fogadták el, a jogszabály szerint akár 5 ezer eurós pénzbüntetés is kiszabható azokra, akik megsértik a kisebbségek anyanyelv-használati jogait korlátozó nyelvtörvényt. A témáról részleteseket itt talál.