Fico attól tart, hogy lelövik

Vágólapra másolva!
Robert Fico szlovák kormányfő attól fél, hogy lelövik őt, mert olyan lényeges információkhoz jutott hozzá az ellenzéki kereszténydemokraták pénzügyeiről. A párt kormányzása idején a miniszterelnöki posztot betöltő Mikulás Dzurinda közben bejelentette, hogy nem indul a júniusi parlamenti választáson, amit többen meghátrálásként értelmeztek.
Vágólapra másolva!

Robert Fico szlovák miniszterelnök a koalíciós tanács keddi ülése után újságírók előtt elmondta, hogy olyan információk birtokába jutott a legnagyobb ellenzéki párt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) finanszírozásáról, hogy attól tart, esetleg lelövik.

A szlovák kormánykoalíció három pártja kedden megegyezett, hogy az SDKU állítólagos pénzmosási ügyét a szlovák parlament elé viszik. "Ez komoly beavatkozás a demokratikus politikai rendszerbe, ezért a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának (a parlamentnek) is foglalkoznia kell vele" - jelentette ki Fico. A koalíció egyelőre nem döntött arról, hogy milyen formában, illetve rendes vagy rendkívüli ülésen viszi az ügyet a parlament elé.

A kormányfő, aki egyben az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt elnöke is, néhány hete azzal vádolja az SDKU-t, hogy kormányzása idején visszaélt a privatizációval és svájci bankokon, illetve fiktív cégeken keresztül hatalmas pénzeket mosott tisztára. Fico sajtóértekezletein több olyan információt is nyilvánosságra hozott, amelyek szerinte alátámasztják állításait.

Dzurinda visszalép

A volt szlovák miniszterelnök Mikulás Dzurinda hétfőn váratlanul bejelentette, hogy nem indul jelöltként a június 12-re kiírt parlamenti választáson. A pozsonyi sajtó ezt a lépést Dzurinda meghátrálásaként értelmezi.

Dzurinda döntését Fico "üres gesztusnak" minősítette, amely szerinte nem oldott meg semmit. "Megmaradtak ugyanazok a személyek, a struktúrák, a számlák és a pénz" - jegyezte meg. Fico úgy véli: az SDKU zavaros pénzügyeivel, pénzmosásával "a szlovák politikai rendszer legveszélyesebb pártjává vált".

Szlovákiában június 12-én, szombaton lesz a parlamenti választás - jelentette be Pavol Paska, a szlovák parlament elnöke hétfőn. A legutóbbi, 2006 júniusában lezajlott választást a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerte. A miniszterelnök pártja az idei választáson is nagy esélyes. Felmérések szerint a párt népszerűsége 40 százalék körül mozog, messze megelőzi a többi pártot.