Törvény mentheti meg Berlusconit a bíróságtól

Vágólapra másolva!
Silvio Berlusconi olasz miniszterelnöknek kedvező törvényt fogadott el az olasz parlament. A jogszabály értelmében arra hivatkozva is kibújhat az ellene folyó bírósági eljárások alól, hogy nagyon elfoglalt munkája miatt.
Vágólapra másolva!

Biztos többséggel szavazta meg az olasz törvényhozás alsóháza azt a jogszabályt, amely lehetőséget biztosít az olasz kormány tagjainak arra, hogy elfoglaltságukra hivatkozva legfeljebb 18 hónappal elhalasszák bírósági meghallgatásuk időpontját - írja a BBC. A 316 igen, 239 nem szavazattal elfogadott törvény most a szenátus elé kerül.

Az olasz baloldali ellenzék szerint a "törvény akadályoztatásról szóló törvény" célja, hogy Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök bírósági ügyeit lassítani tudják. Berlusconi ellen két bírósági eljárás folyik. Az egyikben azzal vádolják, hogy Mediaset nevű cége adócsalást követett el televíziós jogok vásárlásakor. A másik ügyben vesztegetéssel vádolják.

Az új jogszabály 18 hónapra lép érvénybe, ha a szenátus is megszavazza. Ezen idő alatt háromszor kérhetik fél évre a kormánytagok mentességüket a részvételükkel folyó bírósági eljárások alól arra hivatkozva, hogy túl elfoglaltak kormányzati munkájuk miatt.