Egérrel, teknősökkel és férgekkel tesztelte Irán új rakétáját

Vágólapra másolva!
Új fázisához érkezett az iráni rakétaprogram: sikeresen kilőttek egy élő állatokat szállító rakétát a világűrbe, és vissza is érkezett a szállított űrkapszula. Azt nem tudni, hogy az egér, a teknősök és a férgek túlélték-e a kísérletet.
Vágólapra másolva!

Irán kilőtte első élőlényeket szállító rakétáját a világűrbe szerdán - írja a brit Guardian. A kísérleti rakéta egy egeret, két teknőst és férgeket vitt magával. A Guardian szerint ezzel azt bizonygatja Teherán, hogy "a technológia ütközetében" le tudja győzni a fejlett Nyugatot. Mahmúd Ahmadinezsád elnök ki is jelentette: űrhajósokat akarnak hamarosan az űrbe küldeni.

Az iráni állami televízió képeket mutatott arról, amint az állatokat egy kapszulába rakják a Kavosgar 3 típusú rakétán belül. Azt nem közölték a híradások, hogy pontosan hol és mikor történt a kilövés. Az egyik iráni hírügynökség szerint a kapszula sikeresen visszatért a Földre, azonban az állatok sorsáról nem írtak információkat.

Ahmadinezsád elnök közben bemutatott három iráni fejlesztésű műholdat, és egy könnyű hordozórakétát, a Szimorgot. "Isten segítségével tudósaink az űrbe bocsátják majd, és onnan figyelheti majd az univerzumot" - mondta az iráni elnök, hozzátéve, hogy a tudomány az a terület, ahol legyőzheti Irán a Nyugatot.

A Guardian szerint azonban tartanak tőle a nyugati államok, hogy Irán saját űrprogramját arra használja majd fel, hogy nagy hatótávolságú interkontinentális rakétáit fejlessze. Az Independent szerint az amerikaiaknak az után lehet különösen kellemetlen a sikeresnek mondott iráni kísérlet, hogy az Egyesült Államok 2011-es szűkös költségvetése miatt nem tudnak újból embert küldeni a Holdra.

2009-ben ugyanezen a napon bocsátotta fel Irán első saját gyártmányú műholdját. A Guardian azt írja, hogy emiatt február 3. lett az Űrtechnológia Napja Iránban.

Az első állatok a világűrben

Az első állatokat, néhány gyümölcslegyet, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA lőtte ki még 1947-ben - írja az Independent. Az első rágcsálót - egy egeret - még 1950-ben indították útnak az amerikaiak, de ugyanebben az évben bocsátották fel egy rakétán az Albert 2 névre keresztelt rézuszmajmot is. 1951-ben a szovjetek kutyákat repítettek a kozmosz felé. Lajka, a szovjet kutya volt az első állat, amely hosszabb időt töltött Föld körüli pályán, azonban ő nem élte túl az utazást, a Szputnyik 2 fedélzetén elpusztult.

Az űrverseny fokozódásával az amerikaiak egyre több majmot, a szovjetek pedig egyre több kutyát küldtek a világűrbe. A franciák 1961-ben szálltak be a versengésbe egy patkánnyal, majd Felixszel, a macskával. Az első hüllőket és kétéltűeket Japán bocsátotta fel rakétáin az 1990-es években - zárja a listát az Independent.