Európai fegyverüzlet is dühítheti Kínát

Vágólapra másolva!
Újabb fegyverüzletet akar kötni Tajvan: katonai helikoptereket vennének egy európai cégtől. Kína még nem reagált a bejelentésre, azonban egy korábbi, hasonló amerikai üzletre dühösen válaszolt.
Vágólapra másolva!

Tajvan katonai helikoptereket akar vásárolni egy európai gyártótól - közölte a világ legtöbb állama által el nem ismert szigetország védelmi szóvivője pénteken a Reuters szerint. A tajvani légierő EC-225-ös típusú kutató-mentő helikoptereket akar venni - tette hozzá Martin Jü, aki további részleteket nem kívánt elárulni az ügyletről.

A Defense News haditechnikai lap szerint Tajvan egy 111 millió dollár értékű szerződést akar kötni a németországi székhelyű Eurocopterrel. Várhatóan 20 helikopter vásárlásáról kötnek majd megállapodást.

Kína saját szakadár tartományának tekinti Tajvant, amelyet ha kell, akár erővel is hajlandó lenne visszafoglalni - írja a Reuters. Emiatt mindkét ország komoly fegyverarzenált állomásoztat az őket elválasztó tengerszoros két partján.

A Reuters szerint a tajvani üzlettel Európa és Kína viszonya is feszültté válhat azután, hogy Kína az Egyesült Államokra is dühös lett - részben szintén egy fegyvervásárlás miatt. Amerika ugyanis egy 6,4 milliárd dolláros fegyverüzlet megkötését tervezi Tajvannal. Kína válaszul közölte: ha megkötik az üzletet, szankciókat léptet életbe a fegyvereket eladó amerikai cégekkel szemben. Az Egyesült Államok Blackhawk helikoptereket, Patriot rakétákat és különböző haditechnikákat akar eladni Kínának. A kínai-amerikai viszony új irányairól ebben a cikkünkben olvashat bővebben.