Brit képviselő kritizálja a Gripen-lobbista vádalkuját

Vágólapra másolva!
Pénteken zárták le a Gripen vadászgépeket gyártó brit hadiipari cég és Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák gróf elleni korrupciós vizsgálatokat. A hirtelen döntést egy brit képviselő kifogásolta, aki szerint az egész kormány nyakig benne van a korrupciós ügyben. A céget érintő vizsgálatban a Magyarország által vásárolt Gripenekről is szó volt.
Vágólapra másolva!

A súlyos csalások kivizsgálására szakosodott brit hivatal (Serious Fraud Office, SFO) péntek este jelentette be, hogy a Gripen vadászgépeket gyártó brit BAE Systems hadiipari óriáscéggel kötött vádalku alapján - amelynek részese az amerikai igazságügyi minisztérium is - az általa vizsgált ügyekben további büntetőeljárást nem kezdeményez a cég ellen. Az SFO ejtette az alig egy héttel korábban emelt korrupciós vádakat a társaság volt kelet-európai kijárója, az osztrák állampolgárságú Alfons Mensdorff-Pouilly gróf ellen is.

A vádemelés visszavonásának közvetlen előzményeként a BAE Systems az SFO-val és az amerikai igazságügyi minisztériummal létrejött egyezség alapján - a brit vizsgálóhatóság hivatalos közleménye szerint - felelősséget vállalt a terhére rótt "súlyos kihágásokért", és beleegyezett "jelentős összegű pénzbírság" kifizetésébe. A vádalku alapján a BAE Systems Nagy-Britanniában 30 millió font, Amerikában további 250 millió font pénzbírságot fizet.

Vince Cable, a brit Liberális Demokraták nagy tekintélyű parlamenti képviselője és szakpolitikusa a The Guardian - a BAE-ügyletek feltárásáért évek óta kampányoló baloldali brit napilap - szombati számának nyilatkozva kijelentette: a brit kormány "nyakig benne van ebben az egész ügyben (...) szinte biztos, hogy kormányzati tisztviselők pontosan tudták, mi zajlik". Az egyezség bírálói szerint azonban a cég valójában csak "könyvelési vétségeket" ismert be, és a súlyosabb, korrupciós vádakkal kapcsolatos bírósági eljárást elkerüli.

Londoni értesülések szerint ugyanakkor a rendkívül szövevényes ügyben folyó amerikai vizsgálat továbbra sem zárult le. A BBC úgy tudja: az amerikai álláspont szerint a BAE az "érzékeny amerikai technológiákra" vonatkozó exportkorlátozásokat is megsértette a Magyarországgal és Csehországgal kötött repülőgép-szállítási ügyletek során. A szombati Financial Times az amerikai igazságügyi minisztérium adatait idézve azt írta: a BAE Systems 19 millió fontot fizetett "egy egyénnek" azért, hogy érje el Gripen harci gépek magyarországi és csehországi lízingszerződéseinek megkötését.

Ebben az ügyben emeltek vádat a brit hatóságok Mensdorff-Pouilly ellen január legvégén. A gróf a vádemelés visszavonása előtti napon meg is jelent az eljáró londoni bíróság előtt, amely hatalmas összegű - összesen egymillió font - óvadék és kezesség ellenében, szigorú feltételekkel megszüntette vizsgálati őrizetét.

A hivatalos vádemelési tényállítás szerint a BAE osztrák kijárója 2002. január 1. és 2008. december 31. között "összeesküdött másokkal" egyes közép- és kelet-európai kormányok - köztük Csehország, Magyarország és Ausztria - "ismeretlen tisztviselőinek és más ügynökeinek" történő, korrupciós jellegű kifizetések folyósítására.