Irán hajlandó lenne a külföldi urándúsításra

Vágólapra másolva!
Manusher Mottaki iráni külügyminiszter megerősítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatójának, hogy országa hajlandó lenne külföldi urándúsításra, a miniszter azonban utalt arra, hogy Iránnak is vannak feltételei a dúsítás helyszínével kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) új főigazgatójával, a japán Amano Jukijával egyeztetett Teherán nukleáris programjáról szombaton Münchenben az iráni külügyminiszter. A találkozót követően Manusher Mottaki azt hangoztatta, hogy jó megbeszélést folytattak, és a NAÜ vezetőjét tájékoztatta a külföldi urándúsítás lehetőségére vonatkozó iráni elképzelésekről.

Az iráni nukleáris program nagyobb "átláthatósága" érdekében az ügynökség még az elmúlt év végén tett javaslatot arra, hogy Irán külföldön dúsítsa uránjának egy részét és cserében magasan dúsított fűtőelemeket kap vissza. Ahmadinezsád iráni elnök a hét elején azt közölte, hogy országa elvileg kész a külföldi dúsításra.

Az újságírókat tájékoztatva az iráni külügyminiszter elmondta: a NAÜ vezetője előtt megerősítette, hogy országa kész a külföldön történő urándúsításra, illetve az "uráncserére". Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a főigazgató előtt kifejtette Teherán kétségeit és elgondolásait a javaslattal kapcsolatban. Ezeket nem részletezte, de egy szombati interjúban utalt arra: országa feltételeket támaszt, és mindenekelőtt a külföldön dúsítandó urán mennyiségének meghatározásába, valamint a dúsítás helyszínének kiválasztásába kíván beleszólást.

Amano Jukija azt mondta: a találkozó során az iráni miniszter nem ismertetett semmilyen, az ország nukleáris programjával kapcsolatos új javaslatot. Ugyanakkor a megbeszélést ennek ellenére "nagyon érdekesnek" minősítette.