Bálnavédő hajó ütközött bálnavadászokkal

Vágólapra másolva!
Összeütközött a Sea Shepherd ausztrál bálnavédő csoport egyik hajója szombaton az Antarktisz jeges vizein egy japán bálnavadász hajóval - közölte az ausztrál szervezet alapítója.
Vágólapra másolva!

Paul Watson kapitány műholdas telefonon azt állította, hogy a Jusin Maru 3 nevű japán hajó szándékosan nekiment a Bob Barker nevű ausztrál hajónak, amely megpróbálta elállni az útját. A japán hajó a Bob Barkeren egy kisebb léket ütött, amely azonban a vízszint fölött van, s ezért a hajót nem fenyegeti az elsüllyedés veszélye. Az incidens során senki sem sérült meg. Japán illetékeseket egyelőre nem sikerült megszólaltatni az ügyben, és független forrásból azt sem lehetett igazolni, hogy a japán hajó szándékosan ütközött volna a Bob Barkernek

A szombati ütközés már a második hasonló incidens volt a Sea Shepherd egyik hajója és a japán bálnavadász flotta között. Január 6-án egy japán bálnavadász hajó az Antarktisz vizein belement a bálnavédő szervezet Ady Gil nevű hajójába, amely kettétört, majd elsüllyedt. Legénységét sértetlenül kimentették.

Japán egy "tudományos bálnakutató program" keretében hat hajóból álló flottát állomásoztat az Antarktisz vizein. Bírálatok szerint a japán program pusztán a kereskedelmi célú bálnavadászat takargatása, éppen ezért véget kellene vetni neki.