Az exit-pollok szerint Janukovics győz az ukrán választáson

Vágólapra másolva!
Az exit-poll eredmények és a szavazatok 6,57 százalékos feldolgozottsága is Viktor Janukovics győzelmét jelzi az ukrán elnökválasztáson. A hat éve a narancsos forradalom által elűzött oroszpárti politikus így visszatérhet a hatalomba, legyőzve a forradalom egyik vezéralakját, Julia Timosenko kormányfőt. Bár a verseny szorosnak ígérkezik, Janukovics máris Timosenko lemondásáról nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

A szavazatok 6,57 százalékának feldolgozása után Viktor Janukovics 53,08 százaléknyi, Julija Timosenko kormányfő pedig 41,93 százaléknyi szavazatot kapott a központi választási bizottság honlapja szerint. Az ukrán elnökválasztás második fordulójának exit-poll eredményei is Janukovics győzelmét vetítik előre.

Az exit-pollok szerint az ellenzéki pártvezető a szavazatok 48,7 százalékára számíthat, ellenfelét, Julija Timosenko kormányfőt a szavazók 45,5 százaléka támogatta. A GfK Ukraine felmérése szerint Janukovics a szavazatok 49,8 százalékát kapta, Timosenko pedig 45,2 százalékot.

Ha a választások eredménye az exit-polloknak megfelelően alakulnak, az az 59 éves volt gépészmérnök visszatérését jelenti a 2004. évi elnökválasztáson a tömeges csalások és a demokráciadeficit miatt kitört, "narancsszínű forradalomban" elszenvedett csúfos vereség után.

A kis szavazatkülönbség miatt azonban nem zárható ki, hogy Timosenko megóvja az eredményt. A forradalom egyik vezéralakja a héten azzal fenyegetőzött: ha az ellenfél csal, ismét az utcákra szólítja a népet.

Az exit-pollok alapján Janukovics kijelentette, Timosenkónak készülnie kellene a lemondásra a kormányfői posztról, Timosenko viszont azt mondta, nincs még minden eldöntve a választáson. "Amíg az utolsó szavazólapot fel nem dolgozzák, nem lehet semmilyen eredményről sem beszélni" - fogalmaott Timosenko, és felszólította kampánycsapatát, hogy ügyeljen minden voksra. "Minden szavazatért harcolunk. Minden szavazat számít Ukrajna sorsáért" - mondta.

A kampány feszült hangulatban ért véget péntek éjfélkor, miután mindkét jelölt tömegtüntetésekkel fenyegetőzött arra az esetre, ha az ellenfél csalni fog. Várhatóan minél kisebb lesz közöttük a különbség, annál nagyobb valószínűséggel lehet számítani utcai megmozdulásokra, és választási csalások miatti vádaskodásokra.

Szombaton már Timosenko kampánycsapata az ukrán központi választási bizottságnál, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél és a külföldi megfigyelőknél is panaszt tett amiatt, hogy a Janukovics erősségének számító Donyeck megyében az ellenzéki jelölt pártjának képviselői tömegesen akadályozzák Timosenko képviselőinek felvételét a választási bizottságokba.

Mikola Azarov, Janukovics kampányfőnöke pedig azt állította, hogy az ország keleti megyéiben olyan szavazólapokat találtak, amelyeken nem egyezik meg a szavazólap és az ellenőrző szelvény sorszáma; hogy az ezeken leadott voksokat érvénytelennek lehessen tekinteni.

Janukovics és Timosenko nem először áll szemben egymással. 2004 őszén Janukovics akkor kormányfőként már egyszer nekifutott az elnöki posztnak, amiben azonban Timosenko, a korábban ugyancsak kormányfőként szolgáló (a mostani elnökválasztáson csúfosan elbukott) Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölttel szövetségesben - megakadályozta.

A 46 millió fős volt szovjetköztársaságban a vasárnapi második fordulót keserű és durva kampány előzte meg az oroszajkú, több donyecki nagyvállalkozó támogatását élvező ellenzéki vezető és a 49 éves, európai normák mellett érvelő, de sokak által populistának és kiszámíthatatlannak tartott kormányfő között.

Bárki is lesz végül az elnök, nem lesz könnyű feladata: súlyos gazdasági válságból kell kivezetnie az országot, és megvalósításra várnak azok reformok is, amelyekkel az európai integrációt célul kitűző Viktor Juscsenko vezette Ukrajna az elmúlt öt év alatt az Európai Unióval szemben adós maradt.