Újabb ajánlásokat küldene Szlovákiának az EBESZ-főbiztos

Vágólapra másolva!
Új ajánlásokat küld Szlovákiának az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa, ezúttal a kisebbségek nyelvhasználatáról szóló törvény módosításához. Knut Vollebaek, aki korábban a szlovák államnyelvet védő törvényhez is javaslatokat írt, közölte: lehetne változtatni a kisebbségek nyelvét védő jogszabályon, hogy egyensúlyban maradjon az államnyelvtörvénnyel. Szlovákia feltételekkel hajlandó egyeztetni.
Vágólapra másolva!

A kisebbségek nyelvhasználatáról szóló törvény módosítását is felvetette szlovákiai látogatásán Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa, aki egy napot töltött Pozsonyban hétfőn. A főbiztos közölte: "előzetes elemzéseink alapján megállapítható, hogy van lehetőség a [kisebbségi nyelvhasználati] jogszabály módosítására, hogy kompatibilisebb legyen az államnyelvtörvénnyel".

A főbiztos újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy az EBESZ bizonyos ajánlásokat, útmutatásokat fog megfogalmazni Szlovákia számára arról, hogyan módosítsa a kisebbségi nyelvhasználati jogszabályt. Ugyanilyen ajánlásokat tett Vollebaek korábban az államnyelvtörvényhez készülő végrehajtási utasításhoz is: ezek nem kötelező érvényű, és elvileg nem is nyilvános ajánlások, amelyeknek korábban csak egy részét fogadta meg Szlovákia (erről bővebben itt olvashat).

Szlovákiában jelenleg külön törvény rendelkezik a kisebbségek nyelvi jogairól és az államnyelv védelméről: utóbbit tavaly szigorította a szlovák parlament, ezzel nagy felháborodást váltva ki a magyar kisebbség képviselőiből. Vollebaek korábban is azt kérte Szlovákiától, hogy igyekezzen megtartani az egyensúlyt a két törvény között.

Vollebaek hétfői látogatásán főleg az új szlovák államnyelvtörvény alkalmazásáról tájékozódott: találkozott Ivan Gasparovic államfővel, Robert Fico kormányfővel és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel is, majd a szlovákiai magyar képviselőkkel is tárgyalt. A főbiztos kedden Budapestre is ellátogat.

Vollebaek tárgyalásai során elsősorban azt tudakolta, hogy mennyire van összhangban a nemrég módosított államnyelvtörvény alkalmazása a régóta életben lévő kisebbségi nyelvhasználati törvénnyel. A főbiztos azt is tudni akarta, milyen lépések történtek az egyensúly megteremtésére az államnyelv védelme és a kisebbségek nyelvi jogainak biztosítása között.

A magyarok már dolgoznak rajta

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter közölte: Szlovákia kész a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvény megvitatására, de csak feltételekkel. A szlovák kormány azt akarja, hogy Magyarország állítsa le a nyelvtörvény-ellenes lobbiját, amit Lajcák dezinformációs, Szlovákia-ellenes kampánynak nevezett. A másik feltétel az lenne, hogy Budapest is rendezze a Magyarországon élő kisebbségek helyzetét - mondta a külügyminiszter.

A kisebbségi nyelvhasználati törvényt közben az egyik szlovákiai magyar párt, a Magyar Koalíció Pártja már el is kezdte átdolgozni - jelentette be Csáky Pál, az MKP elnöke. Szerinte március végéig készülnek el a törvény módosításával, tervezetüket pedig megküldik majd a főbiztosnak és a szlovák kormányfőnek is. Az MKP elképzelése szerint a kisebbségi nyelvek használatáról készülő új jogszabály előnyt élvezne az államnyelvtörvénnyel szemben.