Az osztrák plébánosra panaszkodnak a felsőőri magyar hívők

Vágólapra másolva!
A templomba járó helyi magyarok szerint Erich Seifner atya előbb a templom alagsorába száműzte, majd felfüggesztette az évtizedeken át tartott magyar miséket. A plébános szerint semmi nem igaz a vádakból.
Vágólapra másolva!

Kiszorítva érzik magukat a templomból és a magyar nyelvű misézés megszűnésétől tartanak a felsőőri (Oberwart) magyar katolikusok - írta csütörtöki számában egy osztrák hetilap. A NEWS című bulvármagazin szerint egyre nő a feszültség a felsőőri magyar egyháztagok és a város plébánosa között.

A hívők szerint Erich Seifner atya néhány hónapja közölte velük, hogy nem tarthatnak többé magyar nyelvű misét a nagyobb egyházi ünnepeken. Ezután levelet írtak Paul Iby kismartoni (Eisenstadt) püspöknek, de még nem kaptak választ.

A cikk szerint akkor kezdődtek a viták, amikor Erich Seifner atya 1992-ben az egyházközségbe került. Nem sokkal ezután ugyanis megszüntette a negyvenéves múltra visszatekintő magyar nyelvű misét a templomban, helyette az alagsori Mária-kápolnában tartották a magyar nemzetiségűek istentiszteletét.

A plébános szerint túl kevesen látogatták a magyar misét, az érintettek szerint átlagosan 130-an jártak addig rendszeresen az istentiszteletre. "Másodrendű katolikusoknak érezzük magunkat" - mondta egyikük, Radics Éva a lapnak. "Mi nem akartuk ezt a vitát. Csak hitünket és kulturális örökségüket akarjuk megélni, és ehhez hozzátartozik, hogy magyarul ünnepeljük a misét" - jelentette ki.

Többek között azt is nehezményezik a hívők, hogy megszűnt egy rendszeres összejövetel, a "Magyar Kávézó", aminek évtizedekig a lelkészi hivatal adott otthont. A lelkész nem nyilatkozott a lapnak, mindössze a parókia honlapján található közleményre hivatkozott. Ebben visszautasította a vádakat, és kijelentette, hogy mindent megtett a magyar nyelvű hívekért.