Mindent megbocsátottak Ukrajna rosszfiújának

Vágólapra másolva!
Nem csak egykori bűncselekményeit nézték el neki, de 2004-es választási csalását is rég megbocsátotta a választók többsége Viktor Janukovicsnak, aki vasárnap megnyerte az ukrán elnökválasztást. Az egykor állítólag rallyversenyzői babérokra törő Janukovics politikai karrierjét kezdetben egy űrhajós, később a világ egyik leggazdagabb embere is egyengette.
Vágólapra másolva!

"A múltam közismert. Mindenki tud róla" - mondta Viktor Janukovics frissen megválasztott ukrán elnök, még a választás előtt a Los Angeles Timesnak adott interjújában. Janukovicsot arról kérdezte az amerikai lap munkatársa, hogy mit gondol azokról a kritikákról, amelyek szerint a 2004-es választási csalások, illetve a fiatalkorában elkövetett bűncselekmények miatt nem lehetne államfő. A múlt vasárnap Ukrajna elnökévé választott politikus szerint azok, akik emiatt támadják, csak el akarják terelni a figyelmet saját hibás politikájukról.

Pedig ő is követett el hibákat. A saját maga által csak fiatalkori botlásoknak nevezett egykori törvényszegései máig kísértik, és folyamatos muníciót adnak politikai ellenfeleinek, főképp mivel az ügyek körül továbbra is sok a homály.

Botlások

Janukovicsot fiatalkorában kétszer is börtönre ítélték, egyszer 17 évesen három évet kapott rablásért - ahonnan amnesztiával és jó magaviselete miatt alig fél év után kiszabadult -, majd húszévesen ismét meggyűlt a baja a törvénnyel. Két évet kapott erőszakos támadásért, de politikai ellenfelei által felkutatott szemtanúk szerint valójában nemi erőszakért kellett felelnie, amit ő maga tagad.

Az ellene hozott elmarasztaló ítéleteket az 1970-es évek elején, nem sokkal a kommunista pártba való belépése előtt megváltoztatták, majd teljesen felmentették a vádak alól. Tisztázásában komoly szerepet játszott egy ukrán származású orosz űrhajós, Georgij Beregovoj, aki Janukovics pártkarrierjét egyengette. 2006-ban felmerült, hogy az ítéleteket eltörlő végzések aláírásait meghamisították, ám ezt bizonyítani meglehetősen nehéz lesz, mivel a bírósági ügyekkel kapcsolatos iratokat azóta megsemmisítették, az ügyekben eljáró ügyészek, bírók sem élnek már.

Felívelő karrier

Homályos folt Janukovics állítólagos autóversenyzői múltja. Az Ukrainian című lap 2004-ben azt írta róla, hogy 1974-ben részt vett a Monte Carlo Rally-n. Ezzel az csak az a probléma, hogy abban az évben a Monte Carlo Rally elmaradt. Az biztos, hogy közel volt a járművekhez, előbb villanyszerelő volt egy busztársaságnál, majd technikumi végzettséget és főiskolai diplomát szerezve különböző közlekedési és szállítási vállalatok vezetője lett.

Politikai karrierje az 1990-es években indult be, az egyre nagyobb gazdasági erőt felmutató donyecki körzetben. Komoly szerepe volt a körzet felfuttatásában, és az államilag dotált széntermelésen prosperáló acéliparból, illetve az Oroszország és Európa közötti olaj- és gázkereskedelemből busás jövedelmet húzó ottani iparmágnások összefogásában. Egy időben őt és az azóta a világ leggazdagabb emberei között számon tartott iparmágnást, Rinat Ahmetovot - a Saktar Donyeck futballklub tulajdonosát - tekintették az úgynevezett donyecki klán - a helyi mágnások csoportja - vezetőinek.

Forrás: AFP

Az oligarchákhoz fűződő, helyi kormányzóként megalapozott szoros szövetség azóta is kitart. 2002-ben annak is köszönhette, hogy a parlament megszavazta miniszterelnöki kinevezését, hogy Ahmetov több tízezer Donyeck-szurkolót utaztatott Kijevbe, így gyakorolva nyomást a parlamenti frakciókra.

Ahmetovon kívül szoros szövetséget ápol más térségbeli nagyvállalkozókkal is, így Dmitrij Firtassal is, akinek gázkereskedő cégei komoly szerepet játszottak az orosz-európai földgáz-kereskedelemben, és egészen a közelmúltig Magyarországon is volt érdekeltsége a szektorban (az Emfesz révén). Janukovics a gazdag támogatóira irányuló kérdéseket újabban azzal üti el, hogy azok az elkerülhetetlen gazdasági reformok végig vitelében jó partnerei az államnak.

Kiütötték, de felállt

Politikai karrierje a 2004-es elnökválasztáson érhetett volna csúcspontra, ám a széleskörű választási csalások miatti tiltakozások, a narancsos forradalom meghátrálásra kényszerítette. Az elnökválasztás választási csalások miatt megismételt második fordulójában vereséget szenvedett Viktor Juscsenkóval szemben.

Csakhogy az akkor Moszkva bábjának, választási csalónak tekintett Janukovics, akire riválisa dioxinos megmérgezésének gyanúja is rávetült, két év alatt összeszedte magát. Ebben komoly szerepe volt annak, hogy saját hasznára tudta fordítani a narancsos forradalom vezetői közötti folyamatos torzsalkodásokat.

Az amerikai tanácsadói - akiknek üzleti partnere John McCain korábbi amerikai republikánus elnökjelöltnek is dolgozott - segítségével öltött modernebb arcot: divatos szabású öltönyökben, új, sportosabb frizurával jelent meg, beszédeiben és interjúiban is szakított a poros, monológszerű megnyilvánulásokkal, beszédei lényegre törőek, feleletei rövidek és frappánsak lettek.

Forrás: AFP

"A különbség közöttünk az, hogy Timosenko sokat beszél, de keveset tesz. Én pont az ellentettje vagyok: nem beszélek sokat, de ha megszólalok, felelősséget vállalok szavaimért, és megcsinálom, amiről beszélek" - mondta a Financial Times kettejük közötti különbséget firtató kérdésére az elnökválasztás előtt.

Az elnökválasztási kampányra azonban nemcsak haját és válaszait cserélte rövidebbre, de némileg átszabta politikáját is. Az egykor megkérdőjelezhető módon szavazatokat szerző Janukovics a mostani kampányban már arról szónokolt, hogy nagyobb átláthatóságra van szükség. A 2004-ben Vlagyimir Putyin akkori orosz elnök nyílt támogatását élvező politikus újabban a külpolitikai kapcsolatok egyensúlyáról és uniós integrációról, mint stratégiai célról beszélt, bár amellett továbbra is kitart, hogy országa maradjon távol a NATO-tól.