Ihletni akart a csípőfarmerek atyja

Vágólapra másolva!
Pályája csúcsán hunyt el a szabóinasként indult világhíres brit divattervező, Alexander McQueen. A csípőfarmerek atyja, a formabontó bemutatóiról híres McQueen az embereket akarta megihletni munkájával. Legutóbbi, tenger alatti világot idéző kollekcióját a legmaradandóbb alkotásai közé sorolják.
Vágólapra másolva!

A szinte csak fél feneket takaró csípőfarmer, a koponyamintás szövetek, a tökéletes szabás, a színpadias divatbemutatók, a formabontó modellek, a bizarr kreációk - a BBC szerint ez a hat dolog az, amit hozzáadott a divatvilághoz Alexander Lee McQueen divatervező, akit csütörtökön holtan találtak londoni otthonában.

A középiskolát 16 évesen szabóinasságért otthagyó McQueent előszeretettel nevezték a brit divat fenegyerekének. Egy taxisofőr hatodik gyerekeként született, és mindig büszke volt munkásosztálybeli szármázásra. Szívesen terjesztette magáról azt a legendát, hogy amikor a legendás londoni Savile Row egyik híres szabóságában inaskodott, obszcén üzeneteket firkált a Károly walesi herceg számára készülő öltönyök bélésébe. Később viszont, amikor személyesen találkozott az angol királynővel, arról mesélt, hogy amikor II. Erzsébet szemébe nézett, úgy érezte, szerelembe esett.

Több szabóságban is dolgozott abban az utcában, ahol a legjobb londoni szabók üzletei sorakoznak egymás mellett, mielőtt a színházi jelmezeket készítő Angels and Bermanshoz állt volna be. Megfordult még a milánói Romeo Gigli divatházánál is, mielőtt kitanulta volna a fürge szabást és az önreklámozás csínját-bínját a londoni Central Saint Martins divattervező-iskolában.

Formabonó

1994-ben tört be a divatvilág élvonalába, amikor egész diplomamunkának készült kollekcióját felvásárolta a Tatler magazin stílusigazgatója, a brit divat excentrikus személyisége, Isabella Bow. A 2007-ben öngyilkosságot elkövető, depressziós Bow-hoz szoros barátság fűzte.

McQueent 1995-től tekintik igazból a brit divat fenegyerekének, "Felföldi erőszak" című, tépett ruhákat, skótmintás abroncsszoknyákat, agancsos-csipkés fejdíszt viselő modelleket felvonultató bemutatója után. Ebben az évben mutatta be merész csípőnadrágjait is: a fenék felső domborulatát szabadon hagyó farmereket ekkor még túlságosan merésznek találták, de a 2000-es évek elejére a világon mindenütt elterjedtek.

Forrás: AFP

Volt, amikor vízzel tölttette fel a kifutót, de előszeretettel alkalmazta az új technológiákat, 2006-ban például Kate Moss háromdimenziós hologramja volt a fő attrakció, 2010-es tavaszi kollekciójának bemutatóján pedig kifutóra szerelt robotkamerák közvetítették volna az eseményt az interneten, ha a honlap nem omlik össze a nagy érdeklődés miatt. A fenegyerek státusznak azonban nemcsak extrém bemutatóival, hanem megnyilatkozásaival is igyekezett megfelelni. 1996-ban például, amikor vezető divattervezői státuszt kapott a francia Givenchy-nél, azt mondta, "nehéz volt ez számomra, mert sose tanultam, hogyan kell segget nyalni".

Ő volt az első, aki amputált modellt alkalmazott a kifutón, a térdtől lefelé gyerekként mindkét lábát elvesztő, 1998-ban paralimpiai bajnok Aimee Mullins művészi, kőrisfából faragott lábakkal sétát végig a kifutón, de elsőként az ő londoni bemutatóin szerepeltek indiai modellek is.

Ihletek

Ennek ellenére magánéletében visszahúzódó volt, bemutatói végén általában csak épphogy kiszaladt lezser öltözetben - a stílusjegyévé vált skótmintás ingben és bő nadrágban -, hogy üdvözölje a közönséget, de nem ünnepeltette magát. "Aranyos volt és kedves, és hihetetlenül jó a barátaihoz - csendesen nagylelkű " - mondta róla közeli barátja, Daphne Guinness.

McQueen a 2000-es évek elejétől fogva lelkes könnyűbúvár volt, azt mondta ihletet is a merülések során szerez, ami több bemutatóján is tetten érhető. Legutóbbi kollekcióját, a "Platón Atlantiszát" az egyik legmaradandóbbnak tartják. Az ebben a kollekcióban szereplő, rákollóra emlékeztető, illetve a Nyolcadik utas a halálból megismert idegen lény formáját viselő cipőiben forgatott videoklipet nagy rajongója Lady Gaga popénekes. Ruháiban olyan sztárok mutatkoztak, mint Madonna, David Bowie, Rihanna, de kollekcióinak darabjai ott vannak Victoria Beckham, Cate Blanchett és Gwyneth Paltrow ruhatárában is.

Forrás: AFP

Nyíltan vállalta melegségét, egy alkalommal azt mondta magáról, hogy ő a család rózsaszín báránya. 2000-ben egy jachton házasodott meg a dokumentumfilmes George Forsyhttal, de később elváltak.

Saját filozófiáját 2004-ben fogalmazta meg, amikor édesanyja készített vele interjút a brit Guardian számára. Amikor kedvenc zenészéről beszélt, azt mondta, azért kedveli Michael Nymant és Philip Glasst (kortárs zeneszerzők), mert olyanok, mint "az építész aki az embereket megihlető Uborkát (Norman Foster csupa üveg, uborka alakú londoni toronyépülete) tervezte, vagy mint Alexander McQueen, aki kollekciójával arra ösztönöz másokat, hogy mást csináljanak, hogy előrébb lendítsék a dolgokat".

Édesnyjához nagyon szoros kapcsolat fűzte. Az idézett interjúban arról is beszélt, a legnagyobb félelme az, hogy előbb hal meg mint édesanyja. Végül anyja hunyt el hamarabb nála: múlt hét kedden. Sajtóhírek szerint McQueen öngyilkosságot követett el, ezt azonban hivatalosan nem erősítették meg.