Magyar Nemzet: Elítélheti Szlovákiát az amerikai kongresszus

Vágólapra másolva!
Elítélheti Szlovákiát az amerikai képviselőház a nyelvtörvény miatt Dennis Kuchinich amerikai képviselő szerint. A demokrata politikus a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, nemzetközi megállapodásokat sért Szlovákia a törvénnyel, amelynek "sem politikailag, sem gazdaságilag nincs semmi értelme".
Vágólapra másolva!

"Megdöbbentem, amikor meghallottam, mi áll az új nyelvtörvényben" - mondta Dennis Kuchinich demokrata párti képviselő a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Szerinte az amerikai kongresszus hamarosan elítélheti Szlovákiát a nyelvtörvénye miatt - olvasható a lap pénteki számában.

Kuchinich elmondta, szerinte nemzetközi megállapodásokat is sért a szlovák nyelvtörvény, illetve "ellentétes az egyenlőség és tolerancia általános értékeivel". A képviselő hozzátette, többször tárgyalt az ügyről a washingtoni szlovák nagykövettel, de a szlovák kormány szerinte így sem tartja a nyelvtörvényt olyan súlyos problémának, mint az Egyesült Államok.

Másodrangú állampolgárokká teszik a szlovákiai magyarokat és a törvény a szólásszabadság eszméjét is sérti - mondta Kuchinich. "Az említett törvény egy valódi anakronizmus" - tette hozzá a demokrata politikus, aki szerint Szlovákia területén számos nép fordult meg, ezért a törvénynek "sem politikailag, sem gazdaságilag nincs semmi értelme".

"Egyszerűen nem értem, Szlovákia miért kockáztatja nemzetközi elismertségét ezzel a törvénnyel" - jelentette ki Kuchinich. A kongresszus komolyan fel fog lépni a jogszabály ellen, ha a szlovák kormány nem módosítja azt - tette hozzá.

Kuchinich beszélt a képviselőház decemberi határozatáról, amelyben elítélték Magyarországot a rádiófrekvenciákra kiírt pályázat eredménye miatt. A képviselő a határozat ellen szavazott, szerinte "nem javasolt egy másik ország belügyeibe beleavatkozni, különösen egy olyan szoros szövetségesébe, mint Magyarország". A határozat hátteréről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.